"Tatal Nostru", intelesurile ascunse ale rugaciunii. Ce inseamna "Vie imparatia Ta" si de ce Ii cerem Domnului paine

12-03-2015 08:49


rugaciune

Una dintre primele rugaciuni pe care orice crestin o invata in familie, la scoala sau biserica este "Tatal Nostru". Putini stiu insa ca asa-numita Rugaciune Domneasca a fost lasata chiar de catre Iisus.

O echipa de jurnalisti de la "Adevarul" a discutat cu doi preoti care au studiat foarte bine aceasta rugaciune despre insemnatatea textului.

Preotul Jean Ion, care slujeste la Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" din Constanta, spune ca rugaciunea are o origine divina, iar textul ei integral s-a pastrat in Evanghelia Sfantului Matei (VI, 9-13) si, intr-o versiune prescurtata, in Evanghelia Sfantului Luca (XI, 1-4). 

Parintele ortodox spune ca insusi Iisus Hristos a rostit aceasta rugaciune la rugamintea unui apostol: „Doamne, invata-ne si pe noi sa ne rugam” (Luca 11, 1). 

Cuvintele "Vie imparatia Ta" nu sunt legate de ideea de viata, ci mai degraba crestinul se roaga sa fie facut mostenitor al imparatiei lui Dumnezeu.

"O alta rugaciune este: „Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua, astazi”. Adica, da-ne tot ce ne trebuie pentru intretinerea vietii trupesti si sufletesti. Aceasta cerere este liantul dintre cele trei cereri de mai inainte, privitoare la marirea, imparatia si voia Tatalui ceresc, de celelalte patru, care urmeaza si care ne privesc pe noi", explica parintele.

Intregul material il gasiti pe www.adevarul.ro.

Sursa: Pro TV

Tags: religie, rugaciune,

VIDEO PROTVPLUS.RO