Zonele naturale pun Romania pe primele locuri in Europa. Motivul pentru care strainii se inghesuie sa ne cumpere legumele
Agricultura traditionala aseaza Romania pe primele locuri in Europa, cu cele mai intinse terenuri agricole si zone cu "inalta valoare naturala".
Cu alte cuvinte - avem inca multe locuri unde pamantul nu este tratat cu ingrasaminte chimice, iar legumele cresc natural. Strainii si-au dat seama de aceasta bogatie si vor sa ii ajute pe fermierii nostri sa protejeze aceste zone. Transilvania si Maramuresul au intrat deja intr-un astfel de program, iar pentru turisti reprezinta o atractie.
Natalie este din Boston si se declara fascinata de zona Maramuresului. De cateva zile, de cand a ajuns la noi in tara, face o multime de fotografii si este mereu curioasa sa descopere case traditionale, dar si bucate cu gust!
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Natalie: "Parca am calatorit in timp. Mancarea e si ea grozava, organica. Totul in Statele Unite este modificat genetic. Aici, mancarea creste langa tine."
Astfel de zone trebuie pretuite si protejate, spun reprezentantii unei fundatii care vrea sa ii invete pe romani cum pot face asta. Un studiu arata ca 30% din suprafata agricola a Romaniei reprezinta locuri cu inalta valoare naturala.
Localnic: "E o zona nepoluata. Toata flora si fauna e naturala. Nu sunt fabrici in zona. Pamantul este foarte productiv."
Localnica: "Nu dam la animale cum se da. Manca ce da Dumnezeu pe dealuri."
Dar, desi fermierii au legume, fructe, lactate si carne de calitate, bio, nu pot valorifica produsele asa cum ar trebui! Unii au clienti fideli, dar putini.
Producator: "Produsele acestea ajung la Targu Jiu pentru familia Sima. Tinem 2-3 porci pentru ei, in gospodaria noastra. Vin al 12-lea. Sunt tare incantati ca le facem toate traditional ca la noi in Maramures."
Petru Andreica, Asociatia "Apa Vie" Valeni: "E greu, pentru ca nu sunt constituiti intr-o forma juridica. Intentionam sa deschidem si noi o cooperativa."
Si statul roman ii sprijina pe prodcatori.
Achim Irimescu, ministrul agriculturii: "Pe tot ce tine de mediu am acordat aproape doua miliarde in programul anterior si 2,66 miliarde in actualul program euro."
Carlo Petrini, presedintele international al Slow Food: "Ceea ce trebuie sa faca agricultorii romani si ceea ce trebuie sa faca cetatenii romani este sa consume produsele locale."
Zonele cu "inalta valoare naturala" sunt in Transilvania, Maramures, dealurile sub-carpatice si sud-vestul tarii, unde agricultura de tip traditional este principala activitate a localnicilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, pamant, produse, straini, eco, traditional,
Dată publicare:
28-03-2016 07:51