Zonele naturale pun Romania pe primele locuri in Europa. Motivul pentru care strainii se inghesuie sa ne cumpere legumele

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 07:51
Categorie: Social

Agricultura traditionala aseaza Romania pe primele locuri in Europa, cu cele mai intinse terenuri agricole si zone cu "inalta valoare naturala".

Cu alte cuvinte - avem inca multe locuri unde pamantul nu este tratat cu ingrasaminte chimice, iar legumele cresc natural. Strainii si-au dat seama de aceasta bogatie si vor sa ii ajute pe fermierii nostri sa protejeze aceste zone. Transilvania si Maramuresul au intrat deja intr-un astfel de program, iar pentru turisti reprezinta o atractie.

Natalie este din Boston si se declara fascinata de zona Maramuresului. De cateva zile, de cand a ajuns la noi in tara, face o multime de fotografii si este mereu curioasa sa descopere case traditionale, dar si bucate cu gust!

Natalie: "Parca am calatorit in timp. Mancarea e si ea grozava, organica. Totul in Statele Unite este modificat genetic. Aici, mancarea creste langa tine."

Ministrul Agriculturii merge la Bruxelles sa ceara ajutor impotriva rusilor. Vaca si porcul, primele victime ale lui Putin

Astfel de zone trebuie pretuite si protejate, spun reprezentantii unei fundatii care vrea sa ii invete pe romani cum pot face asta. Un studiu arata ca 30% din suprafata agricola a Romaniei reprezinta locuri cu inalta valoare naturala.

Localnic: "E o zona nepoluata. Toata flora si fauna e naturala. Nu sunt fabrici in zona. Pamantul este foarte productiv."

Localnica: "Nu dam la animale cum se da. Manca ce da Dumnezeu pe dealuri."

Dar, desi fermierii au legume, fructe, lactate si carne de calitate, bio, nu pot valorifica produsele asa cum ar trebui! Unii au clienti fideli, dar putini.

Producator: "Produsele acestea ajung la Targu Jiu pentru familia Sima. Tinem 2-3 porci pentru ei, in gospodaria noastra. Vin al 12-lea. Sunt tare incantati ca le facem toate traditional ca la noi in Maramures."

Petru Andreica, Asociatia "Apa Vie" Valeni: "E greu, pentru ca nu sunt constituiti intr-o forma juridica. Intentionam sa deschidem si noi o cooperativa."

Si statul roman ii sprijina pe prodcatori.

Achim Irimescu, ministrul agriculturii: "Pe tot ce tine de mediu am acordat aproape doua miliarde in programul anterior si 2,66 miliarde in actualul program euro."

Carlo Petrini, presedintele international al Slow Food: "Ceea ce trebuie sa faca agricultorii romani si ceea ce trebuie sa faca cetatenii romani este sa consume produsele locale."

Zonele cu "inalta valoare naturala" sunt in Transilvania, Maramures, dealurile sub-carpatice si sud-vestul tarii, unde agricultura de tip traditional este principala activitate a localnicilor.
 

Protest violent fata de Francois Hollande. Criza profunda din agricultura franceza i-a adus la capatul rabdarii pe fermieri

Protest violent fata de Francois Hollande. Criza profunda din agricultura franceza i-a adus la capatul rabdarii pe fermieri

elevi

Pentru prima dată după 15 ani, structura învățământului liceal se poate schimba

Câți bani a recuperat statul de la Arpi, din cele 1.000 de amenzi date când trăia pe străzi

Industria lânii, pe cale de dispariție în România. Străinii fac haine de mii de euro din ea

Românii care au transformat bijuteriile arhitecturale în afaceri de succes

La doi paşi de Bucureşti, o comună nu are canalizare, deşi ţevile sunt montate. "Trăim ca în Evul Mediu"

Dragobetele "nătâng" de odinioară a devenit un tânăr chipeş, după 1990

indragostiti

Cadourile pe care le oferă românii de Dragobete. Obiectele care au ajuns pe lista neagră

DRAGOBETE, TRADITII si OBICEIURI. Sarbatoarea iubirii la romani e si un simbol al primaverii

Mesajul unui brașovean către un prahovean care a parcat pe patru locuri: ”Bine ai venit în Ardeal!”

Premierul Dăncilă a discutat cu familia regală despre Centenar

Icoana Maicii Domnului, "Grabnic Ascultătoare", adusă în Capitala pentru Duminica Ortodoxiei

Diana, tânăra care a renunțat la cadouri de ziua ei și le-a cerut, în schimb, prietenilor să doneze sânge