Protest violent fata de Francois Hollande. Criza profunda din agricultura franceza i-a adus la capatul rabdarii pe fermieri
A fost iures la Salonul Agriculturii deschis sambata la Paris. Fermierii francezi au ajuns la capatul rabdarii, si si-au strigat din nou furia. Presedintele Francois Hollande a fost huiduit si insultat, iar standul guvernului, distrus.
Sectorul agricol din Franta - de la crescatorii de vite pana la fermele care produc cereale si legume - se afla intr-o criza profunda. Potrivit cifrelor oficiale, 40 de mii de exploatari agricole sunt in situatie de extrema urgenta.
Fermierii furiosi l-au huiduit si insultat pe presedintele Francois Hollande cand a sosit la salonul agriculturii.
Reporter: "Puteti sa ne explicati de ce protestati?"
Protestatari: "Nu mai am putere sa explic..."; "E un an de cand tot vorbim in zadar, dar Hollande nu ne asculta. Murim cu totii in fermele noastre. Ati vazut cati fermieri tineri intra in faliment? Cine o sa va hraneasca pe toti?"
Apoi, in timp ce protestau in continuare zgomotos, zeci de manifestanti care fac parte din principalul sindicat al agricultorilor francezi s-au apucat sa demonteze standul Ministerului Agriculturii. Au fortat astfel politia sa intervina.
Guillaume Lefort, fermier: "N-am vrut sa stricam nimic, am vrut doar sa demontam standul si sa raspandim obiectele prin pavilon. Dar a intervenit politia si ne-a impins in toate partile, asa ca politia este de vina pentru distrugeri."
"E un strigat de disperare, l-am auzit, vom face totul pentru a ajuta agricultura" - a reactionat seful statului francez si a adaugat ca se afla acolo pentru a demonstra solidaritatea nationala.
Francois Hollande: "Daca tinerii nu se apuca de agricultura, nu va fi nicio revigorare, nu vor fi investitii."
Tanar protestatar: "Dar e dificil pentru tinerii fermieri sa inceapa o afacere, Franta ar trebui sa traiasca din agricultura proprie."
Necazurile s-au tot adunat pentru fermierii francezi in 2015, in primul rand pentru crescatorii de animale. Preturile la carnea de vita si de porc, dar si la lapte s-au prabusit pe fondul cotelor impuse la nivelul Uniunii Europene, al embragoului rus si al reculului cererii de pe piata chineza.
Apoi, fermierii care produc cereale au primit o grea lovitura din cauza super-productiei mondiale de grau. Bolile in randul animalelor au completat acest tablou sumbru, iar tarile importatoare si-au inchis portile pentru carnea de vita, de pasare sau foie gras, provenind din Franta.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, fermieri, proteste, paris, hollande,
Dată publicare:
28-02-2016 08:05