Ministrul Agriculturii merge la Bruxelles sa ceara ajutor impotriva rusilor. Vaca si porcul, primele victime ale lui Putin

macelar care taie o pulpa de porc in strada

Politica agresiva a presedintelui rus are consecinte neasteptate asupra agriculturii noastre, iar faptul ca facem parte din UE a agravat unele dintre aceste probleme.

Romania va sustine, alaturi de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor in sectorul laptelui si in cel al carnii de porc, precum si masuri pentru promovarea si incurajarea exporturilor, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, care participa luni, 15 februarie 2016, la Consiliul Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit de la Bruxelles.

Fermierii romani se plang ca au pierdut zeci de milioane din cauza embargoului impus de Rusia in replica la sanctiunile occidentale ce au urmat anexarii Crimeei. O parte din bani s-au pierdut din cauza ca nu mai putem vinde aceste marfuri in Rusia, iar o alta parte, din cauza ca pe piata romaneasca au intrat produse, mai ales lactate, la preturi mici, din alte tari UE care pana acum exportau la rusi.

"Polonia va face luni, in Consiliul Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit, o informare referitoare la dificultatile cu care se confrunta sectorul carnii de porc, in urma embargoului impus de Federatia Rusa, dar si cel al laptelui, iar Romania va adera si va sustine acest demers. Polonia solicita lansarea unor mecanisme pentru promovarea si incurajarea exporturilor, inclusiv restitutii la export, desi Comisia a afirmat ca nu o sa mai dea astfel de masuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referinta si a preturilor de interventie in sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privata in sectorul carnii de porc si ajustarea perioadelor de punere in aplicare, precum si identificarea de noi piete si eliminarea barierelor netarifare in calea comertului. Polonia mai vrea masuri urgente la scara europeana, care sa conduca la ridicarea embargoului rusesc si la deschiderea pietei ruse, dar si scutirea producatorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproductie pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizeaza. Noi intentionam sa cream in sectorul carnii de porc un observator al carnii de porc, care sa monitorizeze piata", a subliniat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca, in cadrul Consiliului, delegatia spaniola va face si ea o informare despre situatia de pe piata laptelui si a legumelor.

Citește și
branza falsa
Ce sunt "lactatele false" si cum pot fi depistate la raft. Metoda prin care unii comercianti isi pacalesc clientii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Sper sa se gaseasca solutii pentru ca pretul laptelui s-a redus odata cu eliminarea cotelor. Cine tipa mai tare in anii trecuti sa nu se diminueze cotele de lapte: Irimescu si cu ministrul portughez, dar nu ne-a bagat nimeni in seama cand am spus sa fim atenti ca la vaca nu ai robinet sa il inchizi dupa ce ai scos cota. In Romania, in afara unor ajutoare de stat, nu prea avem ce face pentru ca nu exista mecanisme europene la dispozitie, in afara de stocarea privata si ridicarea embargoului rusesc. Cred ca aceasta ar fi solutia si sper ca anul acest sa se si intample. Sincer, nu vad solutii pragmatice si efective pentru sectorul laptelui si la carnea de porc. Aici, asa cum am mai spus, trebuie un control foarte serios la frontiera ca sa nu mai ajunga orice si oricum pe piata", a adaugat Irimescu.

Ministrul se va intalni luni dimineata, inainte de inceperea reuniunii Consiliului, cu reprezentantii European Milk Board (Comitetul European al Laptelui n.r.) care si-au exprimat dorinta ca Romania sa sustina demersurile lor in acest sector.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
OMS raspunde la intrebarea
OMS raspunde la intrebarea "E salamul la fel de periculos ca tigarile?". Ce trebuie sa stii despre carnea rosie si procesata

OMS a publicat pe site-ul oficial raspunsuri la cele mai frecvente intrebari din ultimele zile, dupa anuntul privind carnea rosie si carnea procesata si legatura lor cu cancerul colorectal.

Ce sunt
Ce sunt "lactatele false" si cum pot fi depistate la raft. Metoda prin care unii comercianti isi pacalesc clientii

Cititi de zece ori eticheta inainte sa puneti produsul in cos. 40% din branza, untul si smantana de la noi au in prezent adaos de lapte praf si soia, spun cei din domeniu.

Procesatorii de lactate din Romania au ramas cu stocuri imense de produse. Lovitura uriasa pe care au primit-o de la chinezi
Procesatorii de lactate din Romania au ramas cu stocuri imense de produse. Lovitura uriasa pe care au primit-o de la chinezi

O dezamagire cat Marele Zid Chinezesc si o lovitura masiva. Iata ce au primit mai multi procesatori romani, care au crezut in promisiunea chinezilor de asta vara - ca vor cumpara, din Romania, cantitati imense de cascaval si lapte praf.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.