O zi pentru umanitate - sub acest slogan, elevii de la un colegiu privat din Cluj-Napoca au organizat o strângere de fonduri pentru ucrainenii refugiați la noi, dar și pentru cei rămași acasă.

Îmbrăcați în galben și albastru, culorile steagului țării vecine, elevii au ținut dezbateri și prelegeri despre ce este războiul şi cum să îți ajuți aproapele. În acțiune sunt implicați și părinții, care vor fi invitați să doneze bani.

În doar câteva săptămâni, elevii s-au mobilizat și au pus la cale o strângere de fonduri pentru ucraineni. Își vor pune la bătaie proprii bani de buzunar, dar îi încurajează și pe adulți să doneze. Părinții vor participa la un maraton al telefoanelor, prin care îi vor chema pe cunoscuți să se alăture cauzei.

Victor Pavel, elev: ”Mi-am dat seama că vreau să ajut, și că știu că pot, și dacă pot, de ce să nu o fac?”

Iasmina Constantin, elevă: ”Contul pe care se poate dona se află pe site-ul nostru, pe humanityday, și prin SMS 8845 cu textul ELEV.”

Aproape 80 de copii ucraineni învață deja în școala din Cluj-Napoca, iar patru profesoare au primit un loc de muncă.

Oleksii și Karina, elevi din Ucraina: ”Cred că este o școală minunată, pentru că ne-au primit atât de frumos, ne simțim bine aici.”

Alla Gordeyeva, profesoară din Ucraina: "Acum avem nevoie de sprijin. Să vedem că altora le pasă, ne dă putere.”

Pentru a-i ajuta pe cei tinerii ucrineni, se vor cumpăra rechizite, materiale școlare şi medicamente.

Ruxandra Mercea CEO-ul liceului: ”Avem trei ținte, un ONG din Ucraina, care să continue să plătească profesorii, și două ONG-uri din România.”

Proiectul va fi extins și în alte școli, din România și din alte 50 de țări de pe Glob. Proiectul Ziua Umanității își propune ca cele 5000 de școli, în care studiază aproape 3 milioane de elevi, să adune suma de 250.000 de euro.