Ziua Mondiala a Educatiei. Mesajul lui Tudor Chirila despre cat de complicata a ajuns situatia profesorilor din Romania
Este Ziua Mondiala a Educatiei, iar un studiu publicat chiar luni arata ca dascalii sunt mai apreciati decat inginerii, avocatii sau preotii.
Acest lucru nu se vede insa concret si in Romania, tara unde profesorii si invatatorii au salarii infime, iar unii dintre elevi nu le arata prea multa consideratie. La randul lor, romanii nu isi indemna copiii sa lucreze in invatamant, tocmai din aceste motive.
Acelasi studiu arata ca profesorii sunt mai respectati la sate si in micile orase decat in Capitala, iar cei care ii apreciaza sunt adultii. De pilda, romanii de peste 45 de ani pun pe primul loc aceasta profesie in proportie de 25%.
Conform studiului, doar 1 din 4 parinti si-ar indemna copilul catre meseria de profesor. Si asta in primul rand din cauza salariilor foarte mici. La inceput de cariera, un profesor abia daca primeste 800 ed lei pe luna. Problemele sistemului sunt multe si grave.
Simion Hancescu: ''Peste 70 de mii de dascali au fost agresati fizic sau verbal.''
De ani de zile, actorul si cantaretul Tudor Chirila vorbeste deschis despre cat de complicata a ajuns situatia dascalilor, dar si despre prapastia dintre cei de la catedra si elevii lor.
Tudor Chirila: ''Daca nu vom intelege ca educatia impreuna cu sanatatea si cultura sunt fundamentele oricarui popor, atunci vom avea numai de pierdut. Nu se stimuleaza curiozitatea elevilor, sistemul este imbatranit, nu este creativ, nu are logica.''
De altfel, Chirila a postat pe internet un indemn devenit viral printre elevi. Mesajul lui din 2009 ramane la fel de actual.
Tudor Chirila: ''Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori.''
Pe de alta parte respectul trebuie castigat. Iar asta se vede atunci cand elevii merg cu drag la scoala.
Eleva: "N-as fi vrut sa stau acasa pentru ca e mai interesant la scoala."
Dana Papadima, directorul educational al scolii: ''Profesorii sunt modele pentru copii si isi respecta elevii si atunci evident au parte de respect.''
Si familia are insa un rol hotarator.
Mama: "Depinde si de profesor sa stie sa se faca respectat, dar elevii sunt in functie de educatia de acasa''
Estera Vesa, profesor: "Trebuie sa recunoastem cei 7 ani de acasa spun foarte mult. Scoala singura nu poate sa faca nimic fara implicarea parintilor."
Interviu cu Tudor Chirila, despre situatia profesorilor din Romania
Reporter: Ce te-a indemnat sa faci acest mesaj pentru licee?
Tudor Chirila: Vorbim de un mesaj vechi, l-am scris in 2009, au trecut 6 ani. La momentul ala era ca o revolta fata de situatia care stagneaza a sistemului de invatamant romanesc. Si cred ca e nevoie de o dezbatere mult mai ampla decat ce se intampla acum si daca nu intelegem ca educatia, cultura si sanatatea sunt fundamentele oricaui popor, atunci vom avea de pierdut ca natie.
Reporter: Ti se pare ca s-a schimbat ceva?
Tudor Chirila: Nu, nu cred ca s-a schimbat nimic. Cred in continuare ca nu se stimuleaza curiozitatea elevilor, sistemul e imbatranit, nu e creativ, nu are logica, e absurd. E foarte simplu sa faci un copil sa invete, dar nu s-au aplicat aceste metode. Incepand cu generatia mea, care este generatia comentariilor de liceu pe care trebuia sa le invatam pe de rost ca sa avem relevanta la examenul de treapta
Reporter: Cum ar putea profesorii sa ii atraga pe elevi?
Tudor Chirila: Asta e o intrebare buna si recomand consultarea lui Solomon Marcus, care stiu ca a facut consultanta pentru statul finlandez, iar in Romania nimeni nu-l intreaba despre ce ar trebui facut in educatie. Avem destule modele, in sistemul finlandez, danez. Exista resurse si izvoare de inspiratie, dar trebuie sa fie vointa. Atat timp cat sistemul educational va fi politizat si blocat de un sistem care nu-si doreste ca romanii sa fie cu adevarat educati, pentru ca votantul prost e mult mai confortabil, atunci lucrurile nu se vor schimba.