Zeci de mame dintr-o zona a Brasovului invata sa-si creasca pruncii fara batai si umilinte. Programul asociatiei OvidiuRo

Dată publicare: 09-05-2015 20:04
Dată actualizare: 12-05-2015 06:55


Zeci de mamici din Apata, una dintre cele mai sarace comunitati din Brasov, invata sa-si creasca pruncii cu dragoste si rabdare, fara batai si umilinte.

Sunt ajutate de programul asociatiei OvidiuRo, "Fiecare copil in gradinita", si au invatat ca cei mici isi pot face un viitor mai bun, daca stiu carte. In ultimul an, de cand au fost sustinute sa-i aduca pe copii la gradinita, prezenta la cursuri atinge 100 la suta.

Gradinita din Apata este plina de copii voiosi, care vin cu drag sa invete. Ii aduc parintii, care au inteles ca doar asa cei mici vor avea un viitor mai bun. In plus, oamenii primesc 50 de lei lunar, printr-un program sustinut de OvidiuRo.

Comunitatea din Apata este una dintre cele mai sarace din judetul Brasov. Doamna Izabela este educatoare aici de 25 de ani si a observat deja o schimbare uriasa in comportamentul parintilor: "Sunt mai deschisi, mai flexibili in ceea ce inseamna procesul educational, copilasii nu prea au avut frecventa zilnica buna in anii precedenti, dar de cand am implementat programul Fiecare Copil in Gradinita avem, pot sa spun, o frecventa aproape de 100%."

Fundatia Ovidiu Ro a organizat si un curs pentru mamicile sarace: "Daca acasa nu merg pe un program ordonat si nu respecta niste reguli de educatie, gradinita singura nu poate face prea multe, nu aude voci ridicate, nu vede bataie, creste intr-un mediu propice."

Gabriela Lingurar: "Am invatat din acest proiect cum sa imi educ copiulul mai bine, sa il apreciem cu mai multa dragoste si cand cere ceva sau vrea ceva sa nu-i mai spun lasa-ma in pace si sa ii explic acel lucru."

Mariana Dragomir, formator Learn & Vision Romania: "Folosesc prea des pedeapsa, folosesc prea des amenintarea, sunt foarte implicati in discutie, doresc sa isi schimbe stilul."

Voluntarii spera ca programul sa devina la un moment dat national, finantat din fonduri publice, ca sa le dea o sansa la o viata normala tuturor copiilor cu varste intre 3-5 ani, care locuiesc in conditii de saracie extrema.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO