Zece HARTI ale Romaniei pe care nu le-ai vazut niciodata

13-06-2011 10:49


Zece harti ale Romaniei pe care nu le-ai vazut niciodata - 9

Reorganizarea administrativa a tarii readuce in discutie proiecte uitate prin sertare. In ultimii 10 ani au existat numeroase studii care au evaluat impactul unui asemenea proces.

Unul dintre cele mai ample proiecte de cartografiere complexa a Romaniei a fost facut de centrul de excelenta Cuguat-TIGRIS de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in 1998.

Acest Atlas online este si acum publicat pe pagina MDLPL, un site parasit, care in acest moment nu mai are corespondent in institutiile guvernamentale romanesti.

Atlasul cuprinde cateva studii complexe si o multime de harti spectaculoase care au ca scop diagnoza si prognoza evolutiei structurilor teritoriale.

Iata zece harti pe care nu le-ai vazut niciodata:

Sistemul urban al Romaniei cu fluxurile de polarizare

Orasele cu o capacitate de dezvoltare mare au dus la polarizarea asezarilor din jurul lor. Localitatile-satelit au devenit dependente de marile centre administrative. Harta este realizata la nivelul anului 2006.

Sistemele Regionale din zona Balcanilor

Se deosebesc clar sistemele urbane si cele trans-frontaliere din zona balcanica. In Romania, influente semnificative la nivel regional se remarca in jurul oraselor Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara, Iasi, Craiova, Constanta, Galati si Bucuresti.

Distributia bugetarilor vs sectorul privat

Raportul intre angajatii de la stat si angajatii din sistemul privat este vizibil dezechilibrat in zonele Hunedoara, Mehedinti, Caras-Severin si Alba.

Reteaua de asezari a Romaniei

Orientarea polarizarii urbane

 

Intensitatea polarizarii urbane

Evolutia numarului de salariati

Pe harta dinamica de pe site-ul Atlasului online se poate vedea foarte clar cum numarul de salariati a avut perioade de crestere continua pana in 1989, apoi a urmat o scadere si o crestere usoara in 2006.

Densitatea populatiei

Organizarea spatiala a vamilor

Structura socio-profesionala

Hartile sunt realizate sub licenta: ESPON HyperAtlas

Sursa: Pro TV

Tags: harti, romania,

VIDEO PROTVPLUS.RO