De Paste vom manca legume scumpe si fara gust. Iarna grea a afectat productia din acest an
Sa fie romanesti, dar mai fade, sau de import? Dupa o lunga asteptare, trufandalele au iesit in sfarsit pe tarabe. Usturoiul, ceapa verde, spanacul, salata si ridichile cultivate la noi i-au dezamagit din start pe cumparatori.
Aroma lor nu mai este aceeasi ca in copilarie, iar pretul cu pana la 100% mai mare fata de anii trecuti.
Acum, 70% din piata de verdeturi e acoperita de importuri. Si se pare ca nici pana la Pasti proportia nu se va inversa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai ales ca inca nu avem rosii, dovlecei si castraveti din serele noastre, asa cum ar fi fost normal pentru sfarsitul de martie.
Din pacate, aceasta primavara aduce cu sine si desfiintarea partiala a unor mituri, cum ar fi gustul inegalabil al legumelor noastre si pretul lor imbatabil.
Bugetul va fi aproape acelasi, indiferent ca alegeti usturoi turcesc, ceapa italieneasca, ridichi olandeze, ori pe toate acestea in varianta romaneasca. Diferenta nu e mai mare de 50 de bani pe legatura.
Zeci de hectare de sere si mii de rasaduri au fost distruse de ger si zapezi. Cine-a facut reparatii si a pus alte plante a livrat trufandale mai scumpe si oricum intarziate cu doua-trei saptamani.
Pe scurt, daca vei cumpara legume din import primesti dublu, si dai doar 20%mai mult. Nici acest snop de spanac romanesc, la 3 lei kilogramul, nu face fata concurentului spaniol, vandut cu 4 lei.
Evident ca negustorii aleg varianta mai profitabila.
Deja felul cum arata verdeturile nu mai este un argument in a le deosebi. Poate credeti ca ridichile olandeze sunt cele mari si lucioase. De fapt, sunt cele mici, zemoase si fragede. Ale noastre sunt seci, pentru ca au fost grabite sa creasca, cu ingrasamant.
Evident ca argumentul final este gustul, capitol la care, spun unii, stam tot mai prost.
Asadar, seminte autohtone oricum nu avem, iar produsul cules din gradina sau sera aduce tot mai putin din savoarea copilariei. E totusi o veste buna: nu importam loboda, leurda si stevie. Inca!