Doar 45% dintre romani consuma macar un fruct pe zi. Suntem in topul european al bolilor cronice

Dată publicare: 15-03-2012 17:40
Dată actualizare: 31-10-2012 06:42


Romanul ramane fidel pana-n panzele albe zicalei ''nu e pasare ca porcul si nici peste precum curcanul".

 

Desi suntem in post si, in plus, toti nutritionistii fac eforturi uriase sa ne explice beneficiile legumelor, cei mai multi dintre noi se gandesc doar la fripturi si jumari.

Potrivit unui sondaj Eurostat, suntem mari consumatori de fleici, sunci si cotlete, desi avem cei mai multi cardiaci.

Suntem printre codasii Europei la consumul de legume si fructe. Asta desi medicii spun ca NU ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra cel putin cinci portii de fructe si legume zilnic, adica echivalentul a 400 de grame.

In caz contrar, riscam sa ne imbolnavim. De la afectiuni minore, cum ar fi racelile, pana la probleme digestive, boli hepatice, cardiovasculare si chiar cancer.

Si daca asa stau lucrurile, poate reusim la un moment dat sa inlocuim o friptura cu 2-3 mere, o portocala sau o salata de cruditati.

Ce ati alege intre un gratar de pui asezonat cu cartofi taranesti si o salata de cruditati? Din zece clienti ai unui restaurant, 7 prefera preparatele din carne si numai 3 aleg salate.

Am repetat experimentul si intr-un hipermarket. In 15 minute, 60 de persoane si-au pus in cosuri carne de pui. In acelasi interval de timp, la standul de mere lumea nu s-a inghesuit. Doar 15 persoane si-au umplut pungile cu mere.

Specialistii atrag atentia ca lipsa fructelor si legumelor din alimentatie ne plaseaza pe primele locuri in Europa la majoritatea bolilor cronice.

Daca adultii fac pentru ei oale de sarmale, nu ar strica sa ii treaca macar pe cei mici pe ceva mai usor.

Din pacate, potrivit unui sondaj facut de Eurostat pe subiecti intervievati, doar 45,6% dintre romani consuma cel putin un fruct pe zi.

In schimb 51,2% dintre noi mananca totusi legume.  Sondajul a fost facut pe o perioada de trei ani, iar datele au fost adunate din 17 tari europene.  


VIDEO PROTVPLUS.RO