Avertismentul autoritatilor. Cum am ajuns sa mancam pesticide sub forma de fructe si legume
Mare grija din ce faceti salata! Autoritatile romane au intensificat controalele la frontiera, dupa ce nemtii au avertizat ca fructele si legumele de import, in special cele din Turcia, Spania si Grecia, au un continut periculos de pesticide.
Pericolul este cu atat mai serios acum inainte de Paste, cand, pentru a umple pietele de marfa proaspata, cultivatorii grabesc coacerea, cu ajutorul unor substante chimice.
Tarabele sunt pline de marfuri straine, pentru ca legumele si fructele romanesti vor aparea anul acesta cu intarziere.
Vanzatorii, care se aprovizioneaza din depozite, ridica din umeri cand sunt intrebati de continutul de pesticide.
S-a dovedit insa ca unele au, iar anumiti producatori au intrecut masura.
Autoritatiile sanitar veterinare din Romania confirma suspiciunile cu privire la continutul ridicat de pesticide din fructele si legumele din Turcia, asa ca au intetit controalele, pentru a depista loturile care pun in pericol sanatatea oamenilor.
Chiar daca turcii si-au adaptat legislatia la cea europeana acum un an, in multe cazuri modificarea a ramas doar pe hartie.
Recent, un lot de rodii din Turcia a fost oprit la vama, dupa ce
s-a dovedit ca nivelul de pesticide acceptat de lege era cu mult depasit.
Anul trecut, din peste 100 de transporturi turcesti, 7 au fost intoarse din drum din acelasi motiv. Probleme apar insa din toate directiile.
Un raport al Greenpeace a aratat ca producatorii din peste 20 de tari au depasit nivelul de substante chimice recomandat: de 0,01 miligrame pe kilogram.
Ca sa nu aveti probleme, e bine sa indepartati cojile sau sa spalati bine fructele si legumele cu apa calduta.