Volumul mare de teme si asteptarile parintilor ii fac pe copii sa fie stresati. Care sunt primele semne ale afectiunii
Copiii nostri sunt stresati, spun medicii, care se confrunta cu tot mai multe cazuri, de anxietate de performanta la cei mici.
Afectiunea apare in special din cauza volumului mare de teme, dar si a presiunii pe care le-o transmit profesorii sau parintii. Specialistii recomanda sedinte de terapie, altfel copilul va fi serios afectat.
Una dintre fetitele care vin la terapie este in clasa a treia si, desi e un elev bun, nu reuseste sa faca fata cerintelor de la scoala. Mama ei a observat ca este mereu epuizata, stresata si nelinistita, asa ca a apelat la ajutorul unui psiholog. Specialistul se transforma pentru cateva momente in profesor si parinte deopotriva pentru a o ajuta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mama fetitei: "Copilul nu intelege ce i se explica la scoala. Li se da foarte mult de scris si li se mai da si suplimentar si nu mai face fata. Nu mai are timp de alte activitati, de joaca. Era stresata, nervoasa. De multe ori uita lucrurile la scoala sau acasa si devenea stresata."
De multe ori, anxietatea apare din cauza volumului prea mare de teme primite de cei mici la scoala. In alte cazuri, copiii sunt stresati si din cauza parintilor sau chiar a profesorilor, care le cer tot mai mult.
Mai sunt si situatii cand cei mici vor sa se autodepaseasca, dar isi impun standarde prea inalte, pe care nu le pot atinge. Psihologii spun ca, odata instalata, anxietatea reprezinta un obstacol in orice. Si nu sunt deloc putine cazurile cu care medicii se confrunta.
Maria Dan, medic specialist spihiatrie pediatrica: "Cei mai multi copii care se prezinta in centrul nostru, prezinta acest tip de patologie. Si studiile recente arata ca este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care parintii ni se adreseaza. Ei cu asta vin: copilul e stresat. Vin cam 1-2 copii pe zi."
Sedintele de consiliere, recomandate in cazurile grave, pot dura de la cateva luni pana la cativa ani.
Daniela Cucu, psiholog: "Eu pot sa actionez la nivelul metodelor de invatare. Sa ii ajut sa invete mai eficient, sa le cresc increderea in ei, dar trebuie sa lucram in echipa impreuna cu cei din educatie care trebuie sa transmita entuziasmul lor, copiilor. Sa se mearga pe esenta. Pe calitate nu pe cantitate."
Pentru a preveni aceste tulburari, parintii sunt sfatuiti sa petreaca mai mult timp cu copiii lor si sa nu-i evalueze numai in baza notelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, anxietate, Psihologie, stres, terapie,
Dată publicare:
18-01-2015 09:04