Viticultorii care produc vinuri nobile, stimulati cu subventii de la stat. Conditiile ce trebuie indeplinite pentru finantare
Producatorii viticoli care cultiva soiuri nobile ar putea primi de la stat in jur de un milion de euro pentru a deschide crame noi.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se acorda subventii celor care produc vin de calitate, mai ales ca in ultimii ani licorile noastre au inceput sa fie apreciate peste hotare. Romania se afla pe locul cinci in Europa la productia de vin si pe locul 12 la nivel mondial.
Sprijinul acordat de stat ar urma sa ajunga la asociatiile de producatori viticoli care detin si exploateaza minimum 30 de hectare de vita nobila. Suma reprezinta 60% din valoarea de investitie, dar nu mai mult de 1 milion de euro.
Podgoria Tarnavelor e cea mai mare din Transilvania, concentrand vigoarea plantatiilor cultivate intre raurile Tarnava Mare si Tarnava Mica. Pe dealulul Balauseriului, producatorii isi pregatesc de acum podgoriile. Printre ei si domnul Gyula, care a castigat numeroase premii cu vinul facut de el.
Miklos Gyula, viticultor: "Oamenii cauta in fiecare vin specificul zonei. Vinurile noastre sunt foarte acide… Vinul este pentru mancaruri grele, nu pentru salate sau dulcuri - pentru carne."
De cativa ani, in zona au inceput sa apara si viticultori tineri. Un proprietar de restaurant a descoperit ca e mai bine sa prepare el clientilor propriul vin al casei. Iar acum intentioneaza sa construieasca o crama moderna si sa produca anul acesta 5-6.000 de litri.
Iszlai Jeno, viticultor: "Via este ca o femeie foarte gingasa. Trebuie sa fii alaturi tot timpul sa mentii productia."
Pe de alta parte, unul dintre cei mai buni somelieri din Romania a realizat prima carte a vinurilor din Romania si Moldova, cu peste 200 de vinuri care au intre 3 si 5 stele.
Marinela Ardelean: "Avem autenticitate, avem 38 de soiuri pe teritoriul Romaniei. Ne lipseste putin viziunea, ne lipseste unitatea, dar avem vinuri bune."
Un francez a investit 2 milioane de euro intr-o podgodorie si o crama din Buzau. A auzit de Romania si de 12 ani s-a mutat aici.
Denis Thomas, viticultor: "Cautam o tara in care sa putem produce vin pinot noir de calitate, asa cum il faceam in Franta. Un jurnalist belgian mi-a recomandat sa vin in aceasta zona."
Romania se afla acum pe locul al cincilea in Europa in ceea ce priveste productia de vinuri, dupa Italia, Franta, Spania si Germania.