Cum se pregatesc producatorii de vin romani pentru concursurile internationale. Care sunt cele mai cautate soiuri locale
Proprietarii de podgorii sunt in aceasta perioada intr-o adevarata cursa contra cronometru.
Si asta pentru ca acum este perioada in care "se joaca" valoarea vinului din strugurii culesi toamna trecuta: de la maturare pana la controlarea atenta a procesului de fermentatie, a buchetului, tariei si aromei. Orice greseala, spun viticultorii, ar duce la compromiterea intregii productii si a pretioasei licori.
Cererea din ce in ce mai mare a facut ca specialistii sa se orienteze exclusiv catre soiurile ceva mai aromate, din strainatate, dar aclimatizate de zeci de ani in soluri calcaroase, cum ar fi in zona Dobrogei.
Petre Bolos director statiune de cercetare: "Sunt cautate soiurile locale, cum ar fi Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignonul Blanc, Muscat Ottonelul."
Trebuie stiut insa ca, desi ultima recolta a fost in toamna anului trecut, abia acum vinul din 2015 este pregatit sa iasa pe piata. Ce putin o parte dintre soiuri, mai ales cele albe. Licoarea a fermentat, a fost stabilizata si lasata doua luni pentru limpezire.
Directorul statiunii: "Un vin bun trebuie sa fie foarte limpede, trebuie sa aiba culoarea specifica soiului, in al treilea rand nu trebuie sa aiba mirosuri straine, nu trebuie sa se termine aromele dintr-o data, trebuie sa persiste un timp mai indelungat."
Cum ar fi, de pilda, acest Chardonnay, usor acidulat si sprintar.
Petre Bolos director statiune de cercetare: "Aromele ne intereseaza in principal. Aici e un vin alb din productia 2015,Chardonnayul fiind considerat cel mai popular vin din intreaga lume, merge foarte foarte bine cu produse din peste fructe de mare, branzeturi."
In paralel, se lucreaza la pregatirea butucilor pentru recolta de anul viitor.
Tot in aceasta perioada statiunile de cercetare pun la bataie pe piata material pentru producatorii particulari.
"Uitati, trebuie sa luam mugurasii acestia ca sa putem da drumul la ochi, asa trebuie sa fie, trebuie sa-l bazam si dupa ce il bazam intram la altoit."
Producatorii de vinuri spera si anul acesta ca stradaniile lor sa dea rezultate cu atat mai mult cu cat, spun ei, se anunta o recolta mult mai buna decat in 2015.
Deocamdata isi pastreaza in beciuri vinurile de exceptie scoase din productia de anul trecut - pentru o invechire care sa le dea un buchet si o corpolenta demne de concursuri internationale.