Regulile privind asocierea vinului cu mancarea pot fi incalcate de sarbatori. Ce recomandari fac somelierii din Romania
Se apropie sarbatorile, asa ca nu ar strica sa stiti ca regulile de aur privind asocierea vinului cu mancarea pot fi incalcate, spun cei mai buni somelieri din Romania.
Daca pana acum carnea alba era insotita de un vin alb, iar cea rosie de un vin de culoare inchisa, bucataria moderna permite combinatii, cum ar fi peste cu vin rose si carne de vitel cu Chardonnay.
Unii dintre cei mai buni somelieri vin cu informatii noi despre asocierea bauturii cu mancarea. Clasica regula a culorii nu mai e batuta in cuie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Marius Bratu, somelier: "Tonul merge cu Pinnot Noir. Daca mergi in America de Sud, ei manaca fructe de mare si beau Pinnot noi. O carne rosie foarte tanara - vitel, daca este cu un sos foarte lejer sau fara sos, merge cu un Chardonnay."
Exemplele pot continua. Carnea de curcan sau de rata merge bine si cu Pinnot Noir. Iar somonul se combina si el altfel in epoca bucatariei mixte, la fel si desertul.
Nu mai este deloc de actualitate vinul dulce la desert, putem continua cu vinul rosu de la felul principal. Putem merge pe un desert cu prune, daca avem o Feteasca Neagra si puternic aromata, iar daca avem un Merlot cu o usoara aroma de scortisoara, putem merge pe un desert chiar un pic mai multa ciocolata.
Daca insa la felul principal ati avut pe masa vin alb, atunci desertul trebuie sa fie pe masura. La o Feteasca Alba, cu arome de caise si piersica, alegem o tarta de fructe sau cu crema de vanilie.
Sampania bauta dimineata devine si ea obisnuinta. Cu cat perlajul este mai fin, cu atat bautura este mai de calitate.
O sampanie alba se va servi inaintea unei sampanii rose, spumantul alb se asociaza foarte bine cu stridii si caviar, e o bautura care deschide foarte bine apetitul.
Importanta este si tehnica de preparare a mancarii, spun somelierii. O metoda usor de gatit cu este cea la abur, cere un vin la fel de usor, fructat cu o aciditate scazuta. Una complicata, in schimb, se asociaza foarte bine cu un vin greu, cu arome tari.
Sa nu uitam nici de evenimentul la care bem vin. La o cina cu prietenii, de pilda, e recomandat un vin lejer si tanar: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba sau Feteasca Neagra. Daca sunteti la o cina de afaceri ori la o intalnire amoroasa, puteti comanda un vin mai sofisticat, maturat.
Cei care tin insa la traditie vor asorta vanatul, carnea de vita, de porc sau de miel cu vinuri rosii seci, ca Feteasca Neagra, puiul cu vinul alb sec sau demisec si pestele si fructele de mare cu vinuri albe seci, ca Feteasca Alba.