Campanie socanta despre violenta in familie. In Romania, doar 1% din victime reclama abuzurile
Ministerul Muncii a lansat joi un videoclip cu un mesaj socant, care prezinta fara perdea o cruda realitate a zilelor noastre: violenta in familie.
Potrivit statisticilor oficiale, in Romania sunt peste 1 milion de persoane agresate verbal, fizic si psihic. Din pacate, insa, doar unu la suta dintre victime reclama abuzurile.
Oficialii nu dispera si isi propun ca in urma acestei campanii de prevenire sa schimbe mentalitatea potrivit careia bataia ar fi rupta din rai.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
O femeie de 40 de ani a trait aproape doua decenii de cosmar alaturi de un sot alcoolic, care a calcat-o in picioare. A suportat bataia de dragul copilului, dar si pentru ca nu avea unde sa se duca.
Victima: "Cand primeam o palma eram fericita ca nu ma batea foarte tare. Am avut ochiul vanat, vanatai pe corp. Si acum ma trezesc speriata, nu pot sa dorm".
Acum ii multumeste lui Dumnezeu ca i-a dat pana la urma taria sa spuna "gata" inainte ca baietelul ei sa ramana fara mama.
Potrivit Ministerului Muncii, numai anul trecut, opt femei au pierit sub pumnii partenerilor. Situatia este cu atat mai grava cu cat violentele raman in proportie de 99 la suta simple probleme de familie. Si asta pentru ca barbatul considera ca el este stapanul, iar femeia chiar ajunge sa creada asta.
Mariana Campeanu, ministrul Muncii: "Este inadmisibil ca in Romania acest fenomen nu sa se atenueze, ci sa se accentueze. Inca persista acea mentalitate, unde loveste mama, creste copilul. Daca o femeie primeste o palma, o primeste stie ea de ce".
Desi in martie, anul acesta, legea a fost modificata si politia poate fi un scut in fata persoanei agresate, nu a crescut aproape deloc numarul reclamatiilor.
Concret, atunci cand o femeie e batuta de partener, persoana vatamata poate cere instantei un ordin de restrictie prin care agresorul sa fie evacuat din locuinta comuna.
In plus, i se poate interzice sa se apropie la mai mult de 200 de metri de victima si sa o contacteze telefonic, prin e-mail sau posta. Daca agresorul nu respecta ordinul, ajunge in arest.