Vinuri selecte, in editii limitate! Pofiti la targ, in Bucuresti
Imbatranit in butoaie din lemn nobil si stors din struguri culesi manual, vinul de calitate este pus acum pe piata de toate podgoriile care se respecta. Preturile sunt insa pe masura. O sticla de vin bun poate costa si cateva milioane.
O sticla de 500 de mililitri de vin alb, dulce, tinut in butoaie de stejar timp de noua ani costa 100 de lei. Producatorii spun ca este un vin scump pentru ca este selectionat din anumiti struguri care au prins putrezire si se recolteaza inainte de a aparea zapada.
Poate fi savurat la desert sau la felul principal, cu ficat de gasca. La moda sunt si cuvee-urile, adica vinuri facute din mai multe soiuri de struguri. O sticla porneste de la 60 de lei.
La asemenea preturi, cunoscatorii sunt foarte pretentiosi. Gustul trebuie sa fie perfect, la fel si aspectul. Iar vinul de calitate trebuie sa aiba neaparat si "nasul care trebuie". Complicat, daca ne gandim ca intr-un vin exista cam 300 de elemente volatile care se elibereaza odata cu agitarea paharului.
Pretul sare si mai mult daca vinul este produs in editie limitata. Un cupaj de patru soiuri, pinot noir, cabernet, sauvignon si shirazi, costa 600 de lei.
Cum o carte n-ar trebui judecata dupa coperta, nici vinul bun nu trebuie judecat dupa eticheta. Totusi, prima impresie este importanta. Multi producatori lucreaza acum cu artisti la designul ambalajului.
Cele mai scumpe raman insa vinurile din import. O sticla de Amarone din Veneto ajunge si la 100 de euro. Dupa ce sunt culesi, strugurii din care este produs acest vin sunt asezati pentru stafidire pe etajere de bambus.
Pasionatii pot vizita si duminica targul de vinuri organizat la World Trade Center in Capitala. Biletul de intrare costa 10 lei.