Viața s-a scumpit atât de mult, încât românii își cheltuie deja economiile. Dezvoltatorii vând case ”la gri”
Plătim din ce în ce mai mult pentru orice și ne permitem tot mai puține lucruri. În noiembrie, inflația a ajuns la 16,8 la sută, conform datelor Institutului Național de Statistică.
O inflație mare înseamnă economii mai mici pentru fiecare dintre noi, spun specialiștii, iar potrivit datelor BNR depozitele populației au scăzut comparativ cu anul trecut.
Efectele scumpirilor se văd în toate domeniile - în construcții de exemplu, dezvoltatorii vând apartamentele la gri și au renunțat la finisaje.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iarna i-a prins pe români cu bani mai puțini în buzunar. Potrivit datelor BNR, depozitele în lei ale populației au ajuns în octombrie la puțin peste 169 de miliarde de lei, cu 3 miliarde mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.
Asta înseamnă, spun finanțiștii, că oamenii nu au mai putut să economisească suplimentar. Mai mult decât atât, au cheltuit din ce aveau pus deoparte.
Radu Ciobanu, profesor de economie: ”Sunt persoane care economisesc bani pentru o cheltuială care va apărea într-un termen de un an – o renovare – achiziția unui frigider, achiziția unui televizor, autovehicul - asta înseamnă că lună de lună au pus niște bani deoparte cu scopul de a face acele achiziții – atâta timp cât totul a crescut, tot ce înseamnă prețuri a crescut – e clar că banii respectivi nu o să mai fie suficienți pentru a achiziționa în acest an ceea ce și-au propus”.
Scumpiri foarte mari la toate alimentele
Practic, în condițiile unei inflații mari, puterea de cumpărare a banilor din conturi scade, explică economiștii. Asta deși salariul mediu net a crescut cu 13% în octombrie față de anul trecut, însă majorările acordate de angajatori sunt, în medie, sub creșterea prețurilor.
În astfel de perioade, specialiștii ne recomandă să investim în depozite bancare, unde dobânzile acordate de bănci acoperă o parte din inflație.
Deși în luna octombrie scumpirile au dat semne că se potolesc, iar inflația și-a încetinit creșterea - în noiembrie, inflația a crescut iar și a atins 16,8%, potrivit datelor INS.
În medie, alimentele s-au scumpit cu peste 20 la sută în noiembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut – arată datele INS. Din păcate, cele mai mari scumpiri sunt în rândul produselor care se vor regăsi pe masa de Crăciun.
De această dată, în top este zahărul care are un preț cu peste 60 la sută mai mare, în timp ce untul, uleiul și cartofii s-au scumpit cu aproximativ 40 la sut. O creștere de peste 30 la sută vedem la făină și mălai, în timp ce la ouă, brânză și lapte, prețurile sunt mai mari cu 30 de procente.
Scumpirile vor continua și în perioada următoare
Dintre servicii, pentru transportul aerian plătim cel mai mult. Biletele de avion s-au scumpit, în medie, cu 24 la sută. Scoatem însă mai mulți bani din buzunar și pentru apă și serviciile de salubritate, dar și pentru cele poștale, unde creșterea este de 16 la sută.
Și facturile sunt mai mari, iar la energie plătim cel mai mult. Aici creșterea este de 47 la sută, iar la gaze de 37 la sută.
În fața noilor scumpiri, mulți antreprenori și-au întrerupt proiectele, în timp ce alții au renunțat să mai investească. În sectorul imobiliar, de exemplu, dezvoltatorii vând mai nou apartamentele la gri.
Antoanela Comșa, dezvoltator imobiliar: ”Nu vor avea, de exemplu, instalat parchetul, gresia, faianța, în apartamente. Creșterile de prețuri care au ajuns la anumite materiale chiar și la 80 la sută – ele nu se pot transpune în preț. Putem să cumpărăm o faianță între 30 de lei metru pătrat și 300 de lei metru pătrat sau o ușă masivă de lemn și putem să vedem diferențe între 120 și 200 de euro și rămâne la latitudinea fiecărui client ce își montează în apartament”.
Creșterile nu se vor tempera nici luna viitoare, spun specialiștii, mai ales că urmează perioada cadourilor, iar multe dintre produsele de consum pe care le găsim în magazine sunt din alte țări.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, romani, inflație, scumpiri, alimente,
Dată publicare:
13-12-2022 20:14