Viața mai bună a zeci de mii de români se întoarce împotriva lor. De ce renunță fermierii germani la culturile de sparanghel

culegator sparanghel
Shutterstock

Fermierii germani renunță la culturile de sparanghel și căpșuni, din cauza salariilor prea mari pe care trebuie să le plătească, în condițiile în care cea mai mare parte a muncitorilor sezonieri din acest domeniu sunt români.  

Două dintre cele mai îndrăgite gustări de primăvară și vară din Germania - sparanghelul și căpșunile - sunt din ce în ce mai puțin atractive pentru fermieri, iar statisticile oficiale arată că în 2025 s-au cultivat cele mai mici suprafețe din ultimele trei decenii, scrie Deutsche Welle.

Câmpurile germane au produs mai puține căpșuni și sparanghel în 2025 decât în orice alt moment recent, a anunțat vineri Oficiul Federal de Statistică al țării. Experții au avertizat că tendința pare să continue, deoarece creșterea costurilor face cultivarea culturilor ce în ce mai neviabilă pentru fermieri.

Cultivatori germani spun că cele mai mari cheltuieli, care fac nerentabile aceste culturi, sunt cele cu salariile. Discuția devine brusc una de mare interes pentru români, întrucât cea mai mare parte a celor aproximativ 250.000 de muncitori sezonieri care culeg numai sparanghelul, de pildă, sunt din România și Polonia, potrivit statisticilor oficiale.

Zeci de mii de români câștigă și câte 2.000 de euro net pe lună în timpul sezonului de sparanghel, bani prin care și-au făcut o viață mai bună acasă, în România.

Citește și
tata trist
Muncesc 2 luni în Germania și se întorc acasă cu 10.000 de euro. Povestea lui Ioan și a Luminiței: ”Ne așteaptă copiii”

La fel stau lucrurile și la căpșuni, mii și mii de români plecând an de an în Germania pentru a culege această delicatesă, în schimbul unor salarii mult peste orice ar fi găsit în România.

”În cele din urmă, suntem cu toții oameni de afaceri”

Datele preliminare arată însă că acum au fost recoltate doar 75.500 de tone de căpșuni în câmp deschis - cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani și cu 4% sub cifrele deja scăzute din 2024. Recolta de sparanghel a atins, de asemenea, un minim al ultimilor 15 ani, cu doar 98.900 de tone colectate în câmp deschis, cel mai mic randament din 2010.

Scăderea se datorează în mare măsură unei reduceri a suprafeței de teren dedicate cultivării ambelor produse. În 2025, fermierii au plantat cu 4% mai puțin teren cu căpșuni și cu 6% mai puțin cu sparanghel.

Mulți cultivatori spun că nu mai pot acoperi costurile în creștere - în special salariile - prin prețurile transferate către consumatori.

În cele din urmă, suntem cu toții oameni de afaceri”, a spus Karsten Schmal, președintele Asociației Fermierilor din Hessa. „Dacă riscul devine prea mare, oamenii încetează să mai cultive aceste produse”.

Fermieri precum Georg Merlau, un cultivator de sparanghel din Darmstadt, au declarat pentru agenția de știri DPA că doar punctele de vânzare premium, cum ar fi magazinele din fermă, oferă prețuri care fac producția acestor tulpini prețioase viabilă.

Merlau a spus că și-a redus deja suprafața cultivată cu sparanghel de la 105 la 80 de hectare, invocând creșteri anuale considerabile ale costurilor forței de muncă.

Căpșunile și sparanghelul devin produse de lux în Germania

Autosuficiența Germaniei în ceea ce privește căpșunile a scăzut brusc, de la 68% în 2015 la doar 50% astăzi, potrivit Companiei de Informații despre Piața Agricolă (AMI). O excepție de la declinul căpșunilor este cultivarea protejată - fructele de pădure cultivate în sere. Astfel de configurații oferă sezoane mai lungi, recoltare mai ușoară și randamente mai mari pe hectar.

Ce înseamnă acest lucru pentru costuri? Căpșunile și sparanghelul se transformă rapid în produse de lux. Anul acesta, sparanghelul alb german costă consumatorii în medie 9,63 euro pe kilogram, în creștere cu 4% față de anul trecut.

Căpșunile au costat în medie 6,86 euro pe kilogram între mai și mijlocul lunii iulie, aproape neschimbate față de 2024, dar în creștere cu 70% față de 2015.

Cererea pentru ambele alimente rămâne mare. Sunt extrem de limitate sezonier și asociate cu bucuriile verii și primăverii.

Sparanghelul este deosebit de iubit în rândul germanilor, „Spargelzeit” (sezonul sparanghelului) fiind un eveniment cultural marcat de meniuri dedicate și standuri pe marginea drumului. Unele comunități germane au chiar și festivaluri ale sparanghelului, completate cu încoronarea unei Regine a Sparanghelului.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
Citește și...
Sparanghelul din Germania și lipsa forței de muncă locale. Povestea fermierului care depinde de muncitorii români
Sparanghelul din Germania și lipsa forței de muncă locale. Povestea fermierului care depinde de muncitorii români

Harm Schmietendorf este cultivator de sparanghel în Schleswig-Holstein, cel mai nordic land din Germania, de zeci de ani.

Muncesc 2 luni în Germania și se întorc acasă cu 10.000 de euro. Povestea lui Ioan și a Luminiței: ”Ne așteaptă copiii”
Muncesc 2 luni în Germania și se întorc acasă cu 10.000 de euro. Povestea lui Ioan și a Luminiței: ”Ne așteaptă copiii”

Doi soți din România muncesc an de an câte 2 luni în Germania la cules de sparanghel și se întorc acasă cu 10.000 de euro. Ioan și Luminița nici nu se gândesc să rămână acolo și fac totul doar pentru copiii lor.  

Sparanghel - leguma de lux cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Cultivare, proprietăți și rețete delicioase
Sparanghel - leguma de lux cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Cultivare, proprietăți și rețete delicioase

Sparanghelul, considerat o legumă de lux, nu este doar gustos, ci și extrem de benefic pentru sănătate. Acest superaliment susține digestia și imunitatea. Descoperă cum se cultivă, ce proprietăți nutritive are și cum îl poți integra în rețete delicioase

Românii se întorc de la cules de sparanghel din străinătate și investesc în propriile culturi. Cererea a crescut
Românii se întorc de la cules de sparanghel din străinătate și investesc în propriile culturi. Cererea a crescut

După ani de zile în care au cules sparanghel pentru străini, mulți români s-au întors acasă, iar acum investesc în propriile culturi. Restaurantele sunt în general interesate de acest produs, care le aduce produc[torilor venituri consitente.

Cazul românilor plecați la cules de sparanghel a ajuns în Parlamentul European
Cazul românilor plecați la cules de sparanghel a ajuns în Parlamentul European

Muncitorii est-europeni s-au pomenit mai nou că fac obiectul unei târguieli între ţările mari. Râvniți, şi chiar disputaţi de Londra, Roma ori Berlin, lucrătorii români sau polonezi acceptă ofertele, sfidând riscul de contaminare.

Recomandări
Responsabili americani transmit Europei: Fără întărirea apărării până în 2027, SUA pot renunța la unele mecanisme NATO
Responsabili americani transmit Europei: Fără întărirea apărării până în 2027, SUA pot renunța la unele mecanisme NATO

Responsabilii americani i-au avertizat pe omologii europeni că, dacă nu-și consolidează până în 2027 capacitățile defensive, Statele Unite își vor sista participarea la anumite mecanisme de apărare ale NATO.

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă
Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă

Criza apei din Prahova și Dâmbovița se îndreaptă spre o posibilă soluționare. Premierul Ilie Bolojan a anunțat că vineri seară alimentarea cu apă va fi reluată treptat, dar a avertizat că apa nu va fi deocamdată potabilă.