Vezi aici noile norme pentru sanatatea si confortul elevilor!

Dată publicare: 08-10-2008 00:00
Dată actualizare: 21-06-2012 17:52


Inainte de inceperea anului scolar, Ministerul Educatiei oferea adevarate motive de bucurie pentru elevi: ghiozdanul se va usura, orarul se va schimba, totul in conform cu noile norme impuse de UE.


Cele mai importante modificari vizeaza insa mobilierul scolar. Bancile nu vor mai fi aranjate pe randuri, ci in sistem amfiteatru, astfel ca cei mai inalti elevi sa stea in spate, iar cei mai mici de inaltime in fata.

Printre aceste idei se mai regasesc si indicatii cu privire la amplasarea locatiilor de invatamant: in zone ferite de surse de poluare a atmosferei si de zgomote, in afara arterelor de mare circulatie - avand orientarea ferestrelor salilor de grupa sau de clasa, ale amfiteatrelor si ale dormitoarelor spre sud, sud-est, sud-vest, est sau vest, in functie de zonele climatice. Intre cladirea unitatii/serviciului social si accesul in curtea acesteia/acestuia este prevazut un spatiu verde, cu rol si in reducerea influentei zgomotului stradal.

De asemenea mai sunt mentionate si norme despre cum trebuie sa arate grupurile sanitare: dimensionarea, amplasarea si adaptarea instalatiilor sanitare se realizeaza in raport cu varsta copiilor si a tinerilor. Grupurile sanitare pentru copii si tineri sunt separate de cele pentru personal si sunt repartizate proportional la fiecare palier. Grupurile sanitare sunt dotate cu hartie igienica, sapun lichid sau solid, prosoape de hartie sau dispozitiv electric de uscare a mainilor.

Mai mult in acest proiect se evidentiaza si temperaturile optime in care trebuie sa invete un elev in sala de clasa: oscilatiile de temperatura din interiorul incaperilor nu depasesc 2°C pe perioada in care copiii si tinerii se afla in incaperile respective, iar diferentele dintre temperatura incaperilor destinate activitatii sau odihnei copiilor si cea a anexelor (coridoare, vestiare s.a.) nu depasesc 2°C pentru unitatile de anteprescolari si prescolari si 3°C pentru unitatile scolare si de invatamant superior/ serviciile sociale.

Tot la capitolul confort intra si nivelul de zgomot acustic-echivalent continuu Leq, care in incaperile pentru activitatea teoretica a copiilor si tinerilor nu trebuie sa depaseasca 35 dB (A), curba de zgomot 30.

Fiecare copil trebuie sa aiba un spatiu personal
: in salile de clasa si cursuri se asigura un cubaj de aer de 5-8 m3 pentru o persoana, iar in salile de desen se asigura 400-500 lucsi pentru iluminatul incandescent sau minimum 40 W/m2, spre deosebire de cele de gimnastica in care se asigura un iluminat artificial de 200 lucsi.

Acest proiect doreste sa ajute elevii, usurandu-le programul de studiu astfel ca durata activitatii zilnice de instruire practica este de maximum 5-6 ore pentru cei din invatamantul liceal si profesional.


VIDEO PROTVPLUS.RO