Romania Te Iubesc: La Fastaci se fura viitorul

×
Codul embed a fost copiat

In Romania exista locuri in care banii dispar peste noapte cu acte in regula. Unii ii spun investitie, altii frauda. Depinde de unghiul din care privesti.

La scoala din Fastici, judetul Vaslui, varul aruncat pe niste pereti a ajuns sa coste 28 de miliarde de lei vechi. Intre timp, copiii satului invata in sala de asteptare a dispensarului si in Ocolul Silvic. In curtea Ocolului Silvic din Fastaci, 88 de copii asista la infaptuirea unei minuni pe care sunt obligati sa o accepte: transformarea Ocolului in scoala.

La doar cativa pasi de Ocolul Silvic, pe dealul din apropiere o constructie fara geamuri si usi, fara acoperis, inconjurata de balarii ar trebui sa fie scoala. Pare incredibil dar in peretii de beton patrunsi de apa si in maldarele de moloz s-au aruncat pana acum aproape 15 miliarde de lei vechi. Banii au venit de la stat, prin primarie, iar de reconstructie vechii scoli se ocupa o firma privata.

Anul trecut, la inceputul anului scolar, scoala din Fastaci arata ca dupa bombardament. Pereti daramati, un acoperis rupt, o curte plina de moloz. In aceste conditii, copii satului invatau in doua schimburi, la temperaturi care uneori ajungeau la nivelul inghetului.

Indiferenta oamenilor, conditiile mizerabile si basbaiala autoritatilor locale i-au determinat pe copii din Fastaci sa ia atitudine, iar noi i-am sprijinit. Cu problemele trecute pe hartie, Stefan si Nicusor au plecat la Bucuresti sa se faca auziti. Pustii au fost primiti de seful deputatilor.

Si demersul copiilor nu a fost in pustiu. Pe 22 decembrie, ulita din fata scolii s-a transformat in parcare oficiala. Mai marii tarii au poposit la Fastaci. Luati la intrebari, edilii locali au gasit repede explicatii pentru modul in care au cheltuit 14 miliarde de lei.

Alte 14,5 miliarde de lei vechi au fost destinate pentru scoala de la Fastaci in bugetul anului 2008. Urma ca in primavara sa se organizeze o noua licitatie, sa fie angajata o alta firma si scoala sa fie terminata in vara acestui an.

Intr-un an, peretii scolii au fost acoperiti cu ciment si s-au pus cateva grinzi. Curtea a ramas tot plina de balarii si noroaie. Lucrarile de constructie sunt continuate de aceeasi firma, in acelasi ritm: Pe santier nu gasesti picior de muncitor. Scoala trebuia sa fie gata in mai 2008. Acum, cei 88 de copii invata in Ocolul Silvic si la Dispensar. In ocolul silvic au fost repartizate trei clase. Copii stau inghesuiti, cate doi sau trei la o banca. Printre ei si Nicusor.

Si mai rau stau lucrurile la dispensar. In banci vechi de aproape o jumatate de secol, copiii invata inghesuiti, pe intuneric. Soba tine loc de catedra. Situatia este si mai trista in camera de langa ei. 12 copii stau inghesuiti ca intr-o sala de asteptare-de altfel, chiar sala de asteptare a dispensarului si impart o singura banca.

Si profesorii stau inghesuiti intr-o fosta magazie a dispensarului. O scoala intreaga imparte un singur calculator.

Anul trecut, oamenii locului se temeau sa vorbeasca despre cum se construieste la scoala din Fastaci. Acum au ajuns la capatul rabdarilor.

Cu toate ca la Fastaci, peste 150 de case nu au curent electric, oamenii s-au obisnuit sa vorbeasca despre miliarde. In ce priveste scoala, nu mai au nici o speranta.

In iarna, mai marii tarii au promis ca ar fi angajat o alta firma la Fastaci. Insa in ianuarie 2008, fostul primar da un ordin de reincepere a lucrarilor pe santier tot pentru firma lui Constantin Puscasu. Primaria nu mai are bani si lucrarile sunt intrerupte din nou. Acum seful firmei constructoare spune ca primaria ii este datoare cu alte cinci miliarde de lei vechi, iar daca se vrea continuarea lucrarilor e nevoie de alti bani.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Romania Te Iubesc: Flori
Romania Te Iubesc: Flori "romanesti", importate direct din Olanda!

Ce fac romanii cu 22 de milioane de euro? Cumpara flori! Numai in Bucuresti, in zi de sarbatoare, vanzarile se ridica la 3,5 milioane de fire.

Romania, te iubesc: Alex Dima despre
Romania, te iubesc: Alex Dima despre "zona crepusculara" Fastaci

Ceea ce se intampla la Fastaci pare o poveste demna de Dosarele X: 28 de miliarde investite in mormane de moloz si pereti infiltrati cu apa, iar autoritatile se disculpa si se acuza intre ele.

Romania Te Iubesc: Salvati de o mana intinsa
Romania Te Iubesc: Salvati de o mana intinsa

Intinde o mana celui in suferinta, ca sa poti oferi o sansa. E un principiu dupa care s-a ghidat o tanara brasoveanca. La numai 19 ani, a luat in plasament doi baieti care cerseau pe strada, iar cand s-au asezat la casa lor, a adoptat si o fetita.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.