Romania Te Iubesc: La Fastaci se fura viitorul

Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 05 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri

In Romania exista locuri in care banii dispar peste noapte cu acte in regula. Unii ii spun investitie, altii frauda. Depinde de unghiul din care privesti.

La scoala din Fastici, judetul Vaslui, varul aruncat pe niste pereti a ajuns sa coste 28 de miliarde de lei vechi. Intre timp, copiii satului invata in sala de asteptare a dispensarului si in Ocolul Silvic. In curtea Ocolului Silvic din Fastaci, 88 de copii asista la infaptuirea unei minuni pe care sunt obligati sa o accepte: transformarea Ocolului in scoala.

La doar cativa pasi de Ocolul Silvic, pe dealul din apropiere o constructie fara geamuri si usi, fara acoperis, inconjurata de balarii ar trebui sa fie scoala. Pare incredibil dar in peretii de beton patrunsi de apa si in maldarele de moloz s-au aruncat pana acum aproape 15 miliarde de lei vechi. Banii au venit de la stat, prin primarie, iar de reconstructie vechii scoli se ocupa o firma privata.

Anul trecut, la inceputul anului scolar, scoala din Fastaci arata ca dupa bombardament. Pereti daramati, un acoperis rupt, o curte plina de moloz. In aceste conditii, copii satului invatau in doua schimburi, la temperaturi care uneori ajungeau la nivelul inghetului.

Indiferenta oamenilor, conditiile mizerabile si basbaiala autoritatilor locale i-au determinat pe copii din Fastaci sa ia atitudine, iar noi i-am sprijinit. Cu problemele trecute pe hartie, Stefan si Nicusor au plecat la Bucuresti sa se faca auziti. Pustii au fost primiti de seful deputatilor.

Si demersul copiilor nu a fost in pustiu. Pe 22 decembrie, ulita din fata scolii s-a transformat in parcare oficiala. Mai marii tarii au poposit la Fastaci. Luati la intrebari, edilii locali au gasit repede explicatii pentru modul in care au cheltuit 14 miliarde de lei.

Alte 14,5 miliarde de lei vechi au fost destinate pentru scoala de la Fastaci in bugetul anului 2008. Urma ca in primavara sa se organizeze o noua licitatie, sa fie angajata o alta firma si scoala sa fie terminata in vara acestui an.

Intr-un an, peretii scolii au fost acoperiti cu ciment si s-au pus cateva grinzi. Curtea a ramas tot plina de balarii si noroaie. Lucrarile de constructie sunt continuate de aceeasi firma, in acelasi ritm: Pe santier nu gasesti picior de muncitor. Scoala trebuia sa fie gata in mai 2008. Acum, cei 88 de copii invata in Ocolul Silvic si la Dispensar. In ocolul silvic au fost repartizate trei clase. Copii stau inghesuiti, cate doi sau trei la o banca. Printre ei si Nicusor.

Si mai rau stau lucrurile la dispensar. In banci vechi de aproape o jumatate de secol, copiii invata inghesuiti, pe intuneric. Soba tine loc de catedra. Situatia este si mai trista in camera de langa ei. 12 copii stau inghesuiti ca intr-o sala de asteptare-de altfel, chiar sala de asteptare a dispensarului si impart o singura banca.

Si profesorii stau inghesuiti intr-o fosta magazie a dispensarului. O scoala intreaga imparte un singur calculator.

Anul trecut, oamenii locului se temeau sa vorbeasca despre cum se construieste la scoala din Fastaci. Acum au ajuns la capatul rabdarilor.

Cu toate ca la Fastaci, peste 150 de case nu au curent electric, oamenii s-au obisnuit sa vorbeasca despre miliarde. In ce priveste scoala, nu mai au nici o speranta.

In iarna, mai marii tarii au promis ca ar fi angajat o alta firma la Fastaci. Insa in ianuarie 2008, fostul primar da un ordin de reincepere a lucrarilor pe santier tot pentru firma lui Constantin Puscasu. Primaria nu mai are bani si lucrarile sunt intrerupte din nou. Acum seful firmei constructoare spune ca primaria ii este datoare cu alte cinci miliarde de lei vechi, iar daca se vrea continuarea lucrarilor e nevoie de alti bani.

Romania Te Iubesc: Flori
Romania Te Iubesc: Flori "romanesti", importate direct din Olanda!
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"