Veste bună. A crescut de 66 de ori cantitatea de alimente donată oamenilor nevoiași de companii
Avem și o veste bună. A crescut de 66 de ori cantitatea de alimente donată de companii pentru cei în nevoie. Bunurile se împart între refugiați, căminele de bătrâni și casele de copii.
Partea bună este că mâncarea care ajunge la acești oameni are termen de valabilitate și de doi, trei, ani.
Numai din depozitul unei multinaționale au plecat în ultimele luni, spre oamenii nevoiași, zeci de tone de alimente: batoane, conserve, dulciuri ori mâncare pentru animale.
Irina Siminenco, managerul de comunicare al unei companii: ”Aproximativ 70 de tone de produse au fost donate de la începutul anului. Asta dintr-un total de aproximativ 180 de tone pe care le-am donat din 2018 până acum. ”
De altfel, sunt tot mai dese situațiile în care companii mari din Europa, care aveau contracte încheiate cu Ucraina ori cu Rusia au rămas cu alimentele pe stoc, după ce comerțul a fost îngreunat sau chiar oprit în unele situații. Așa că stocuri întregi au fost donate organizațiilor caritabile. Multe au ajuns și în România. La Banca pentru Alimente, de pildă, cantitatea s-a dublat de la o lună la alta.
Gabriel Sescu, președintele Băncii pentru Alimente: ”Marfa care a fost produsă pentru zona de est și n-ar mai fi ajuns pe lanțul logistic mai departe, însă noi ne bucurăm de termenul în sine, pentru că una e să primești produse cu o săptămână, două, valabilitate și alta e să primești produse cu șase luni de valabilitate. Nu te presează, nu te forțează să le dai imediat. Poți să fii mai atent și să distribui mai ușor astfel de produse.”
Alimentele ajung la organizațiile care au grijă de refugiați, dar și la centrele pentru oamenii sărmani.
Paula Mingheriș, asistent social: ”Săptămânal ne vin cam 5, 6 tone de alimente și uneori le terminăm într-o zi. Îmbucurător este că donăm tot mai mult de la un an la altul.”
În ultimii trei ani, cantitatea de alimente donate a crescut de 66 de ori. În 2019 au fost raportate la Ministerul Agriculturii 7 tone de alimente donate.
Imaginați-vă că, anul trecut, cantitatea a ajuns la 465 de tone.