Verifica ce mananci. LISTA oficiala a E-urilor si aditivilor alimentari, online
Comisia Europeana facut doua noi legi pentru utilizarea aditivilor alimentari in Uniunea Europeana. Oficialii de la Bruxelles spun ca ingredientele din mancarea pe care o consumam vor fi mai atent monitorizate astfel.
Practic, fiecare dintre noi putem sa decidem daca mai cumparam sau nu un produs pe a carui eticheta intalnim diverse ingrediente. Poate nu stiati, de pilda, ca guma de guar E412 - intalnita in foarte multe dulciuri, prafuri instant sosuri, crema de branza, racoritoare, gemuri, inghetate, mezeluri, conserve, produse de patiserie, inlocuitori de lapte
aflate pe rafturile magazinelor romanesti - este interzisa in UE la prepararea produselor pentru copii.
(Nota: La finalul articolului gasiti un tutorial care va explica exact cum functioneaza LISTA)
Oricine este interesat sa stie exact care sunt aditivii autorizati in produsele alimentare, poate consulta de acum LISTA online a acestora. Acolo se introduce numele, in engleza, al respectivului compus (exemplu: E133) si afla despre el tot ce trebuie sa stie: ce este de fapt, in ce produse este autorizat sa existe si in care nu ar trebui, care sunt afectiunile pe care le-ar putea provoca (daca este cazul) plus multe alte informatii.
80% din romani nu realizeaza ce cumpara. Lista actualizata a E-urilor periculoase din alimente
Cele doua regulamente instituie doua noi liste.
Prima se refera la aditivii din produsele alimentare si va intra in vigoare in iunie 2013 (aceasta perioada de gratie pentru aplicare a fost considerata necesara pentru a permite industriei alimentare a Uniunii sa se adapteze la noile norme).
Aceasta lista, care este, de asemenea, disponibila intr-o baza de date online , va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar.
Cea de-a doua lista priveste aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive si se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.
Instituirea celor doua liste reprezinta un pas important in punerea in aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat in decembrie 2008.
Noua lista face sa fie foarte clar, de exemplu, ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt complet interzisi. Asa se intampla, de exemplu, in cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor fainoase, al painii simple, al mierii, al apei si al sucului de fructe.
In alte categorii, de regula cele privind produse alimentare cu grad inalt de prelucrare – precum, de exemplu, dulciurile, snackurile, sosurile si bauturile aromatizate – se autorizeaza un numar mare de aditivi.
Prezentul regulament stabileste cadrul general, principiile si obiectivele la care se refera intreaga legislatie specifica pentru aditivi. Acesta cere ca utilizarea aditivilor sa fie sigura, justificata din punct de vedere tehnologic, sa nu induca in eroare consumatorul si sa prezinte avantaje si beneficii pentru consumator.
Colorantii alimentari sunt primii pe lista de prioritati. Saptesprezece colorantii au fost deja reevaluati. Pentru trei dintre acestia, Comisia a propus deja niveluri de utilizare revizuite, avand in vedere ca EFSA considera ca expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.
Datorita unor noi informatii stiintifice, se acorda prioritate mai mare indulcitorului aspartam, care va fi reevaluat pana in septembrie 2012.
Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanti, Comisia a elaborat un ghid practic, disponibil pe internet . Acesta va permite solicitantilor sa prezinte dosare complete care pot fi gestionate eficient.