80% din romani nu realizeaza ce cumpara. Lista actualizata a E-urilor periculoase din alimente
Lista face parte din raportul Oficiului Consumatorilor din Piata Comuna Europeana si este actualizata anual. Aditivii sunt substante care au fost impartite in 24 de categorii. Pentru sanatatea noastra este bine sa stim ce pot provoca.
Aditivii alimentari reprezinta orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic.
Lista poate fi consultata si pe site-ul Comisiei Europene.
Cititi si: Studiu OMS: In cati ani se elimina “E-urile” din organism si cata carne contine de fapt parizerul
In Romania, producatorii de alimente se ghideaza dupa doua liste: aditivi interzisi si aditivi permisi, dar in cantitati limitate. Unii insa nu respecta intru totul gramajele.
In plus, un studiu recent arata ca atunci cand cumpara un produs alimentar, putini se uita pe eticheta ca sa vada ce contine. Practic, 80% dintre romani nu stiu ce presupune o alimentatie sanatoasa.
70% dintre romanii din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani mentioneaza ca pentru a prepara alimentele intr-un mod sanatos, trebuie sa ai timp. De asemenea, 55% din totalul celor intervievati sunt intru totul de acord ca alimentele sanatoase sunt mai gustoase iar 65% considera ca pentru a manca sanatos trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar.
De asemenea, alimentatia sanatoasa este asociata cu situatii deosebite: 75% sunt de acord ca alimentatia sanatoasa este recomandata de medic pentru oamenii cu diverse boli iar 68% considera ca cei care vor sa slabeasca mananca sanatos.
Studiul “Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa” a fost realizat de
pe un esantion de 553 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani din mediul urban.
E-100 |
nepericulos |
E-170 |
nepericulos |
E-240 |
tulburari |
E-101 |
nepericulos |
E-174 |
nepericulos |
E-241 |
tulburari |
E-102 |
periculos |
E-175 |
nepericulos |
E-250 |
periculos |
E-103 |
nepericulos |
E-180 |
nepericulos |
E-251 |
periculos |
E-104 |
nepericulos |
E-181 |
nepericulos |
E-252 |
periculos |
E-105 |
nepericulos |
E-200 |
nepericulos |
E260panaE268 |
nepericulos |
E-110 |
nepericulos |
E-201 |
nepericulos |
E-300 |
nepericulos |
E-111 |
nepericulos |
E-202 |
nepericulos |
E301panaE309 |
nepericulos |
E-120 |
periculos |
E-203 |
nepericulos |
E-311 |
periculos |
E-121 |
nepericulos |
E-210 |
cancerigen |
E-312 |
periculos |
E-122 |
nepericulos |
E-211 |
cancerigen |
E-320 |
colesterol |
E-123 |
foarte cancerigen |
E-212 |
cancerigen |
E-321 |
colesterol |
E-124 |
periculos |
E-213 |
cancerigen |
E-322 |
nepericulos |
E-125 |
nepericulos |
E-214 |
cancerigen |
E325...E327 |
nepericulos |
E-126 |
nepericulos |
E-215 |
cancerigen |
E-330 |
cel mai cancerigen |
E-127 |
nepericulos |
E-216 |
cancerigen |
E331...E337 |
nepericulos |
E-130 |
nepericulos |
E-217 |
cancerigen |
E338...E341 |
modificari gastrice |
E-131 |
cancerigen |
E-220 |
distruge B12 |
E400...E404 |
nepericulos |
E-132 |
nepericulos |
E-221 |
modificari gastrice |
E-406 |
nepericulos |
E-140 |
nepericulos |
E-222 |
modificari gastrice |
E-407 |
modificari gastrice |
E-141 |
nepericulos |
E-223 |
modificari gastrice |
E-408 |
nepericulos |
E-142 |
cancerigen |
E-224 |
modificari gastrice |
E-410 |
nepericulos |
E-150 |
nepericulos |
E-226 |
modificari gastrice |
E-411 |
nepericulos |
E-151 |
nepericulos |
E-230 |
periculos |
E-413 |
nepericulos |
E-152 |
nepericulos |
E-232 |
periculos |
E-414 |
nepericulos |
E-153 |
modificari gastrice |
E-233 |
periculos |
E-420 |
nepericulos |
E-160 |
nepericulos |
E-236 |
nepericulos |
E-421 |
nepericulos |
E-161 |
nepericulos |
E-237 |
nepericulos |
E-422 |
nepericulos |
E-162 |
nepericulos |
E-238 |
nepericulos |
E-440 |
nepericulos |
E-163 |
nepericulos |
E-239 |
cancerigen |
E-450 |
modificari gastrice |
Unde gasim aditivii periculosi pentru sanatate
COD | DENUMIRE | RISC | UNDE IL GASIM |
E110
|
Sunset yellow - colorant galben
|
Cancerigen
|
Dulciuri, prajituri, budinci sucuri
|
E123
|
Amarant - colorant rosu
|
Cancerigen, interzis in SUA si Rusia
|
Dulciuri, jeleuri, branza topita
|
E124
|
Ponceau 4R - colorant rosu
|
Toxic interzis in SUA
|
Mezeluri
|
E127
|
Eritrozina - colorant rosu
|
Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om
|
Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
|
E128
|
Rosu 2 G - colorant
|
Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia
|
Carne de hamburgeri
|
E211
|
Acidul benzoic si derivatii sai
|
posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi
|
Unele bauturi racoritoare
|
E220/E228
|
Sulfiti - conservanti
|
Provoaca alergii
|
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
|
E230
|
Bifenil - conservant
|
Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?)
|
Citrice
|
E231
|
Ortofenilfenol - conservant
|
Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
|
Cirtice
|
E233
|
Tiabendazol - conservanti
|
Toxic. Interzis in Australia
|
Citrice
|
E249/E252
|
Nitrati si nitriti - conservanti
|
Posibil cancerigen
|
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
|
E320
|
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
|
Posibil cancerigen
|
Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
|
E425
|
Glucomanan - agent de textura
|
Toxic respirator
|
Jeleuri
|
E621
|
Glutamat monosodic MSG
|
Provoaca efecte neurotoxice
|
Condimente, supe concentrate
|
E95
|
Acetsulfam K - indulcitor
|
Posibil cancerigen, interzis in SUA
|
Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
|
E954
|
Zaharina - indulcitor
|
Posibil cancerigen
|
Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare
|
Iata cateva compozitii de produse care sunt pline de E-uri nocive
Bautura racoritoare fara zahar
Ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric si acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu, cafeina, aroma de cola.
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana, impreuna cu Institutul de Oncologie din Germania, il considera cancerigen, insa in Romania este permis; interzis in SUA.
E330 (acid citric) – produce afectiuni ale cavitatii bucale (afte) si are actiune cancerigena. Se gaseste in cele mai multe sucuri care se afla in comert, in mustar (sub forma de arome), in conservele de ciuperci.
E 338 (acid fosforic) – produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.); folosit si in preparatele din branza
E 951 (aspartam) este un indulcitor artificial des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Intalnit in guma de mestecat, in produsele zaharoase, in bauturile racoritoare; interzis in SUA.
Folosirea aspartamului are si alte efecte nocive asupra sanatatii: cefalee, insomnie, tulburari de vedere, auz si memorie, oboseala, palpitatii si predispune la ingrasare. In acelasi timp, E 951 joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului.
Cafeina – un alcaloid care in cantitati mari provoaca palpitatii, cresterea presiunii sangvine, voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremuraturi ale mainilor, spasme musculare, scaderea calcemiei.
Bautura racoritoare "Naturala"
Ingrediente: apa, concentrat natural de portocale, aspartam, acesulfam K, acidifiant – acid citric, conservant –benzoat de sodiu, sorbat de potasiu (E 202), colorant – beta caroten, antioxidant – acid ascorbic. E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam K), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene Acidul benzoic (E 210) si derivatii lui sunt cancerigeni (E 213 benzoat de calciu – E 218)
Prafuri pentru creme sau budinci
Ingrediente: zahar pudra, amidon modificat din porumb, aroma de vanilie, gelifiant, carboximetilceluloza, coloranti alimentari galben de quinoleina si sunset yellow E 110 (sunset yellow) – intra in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, snacks-urilor; in unele bauturi, medicamente, conserve de peste, prafuri de budinca colorandu-le in galben „apus de soare“; cancerigen (tumori renale); alte efecte: congestie nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie; interzis in Norvegia.
E 466 (carboximetilceluloza) – produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.)
E 104 (Quinoline Yellow) – folosit in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente; colorant galben pentru inghetate, dropsuri, prafuri de budinca; provoaca dermatite; interzis in Australia, USA si Norvegia.
Inghetate
Ingrediente: lapte degresat rehidratat, zahar, grasimi vegetale, pulpa de capsuni, emulgatori E 471, stabilizatori E 407, E 410, E 412, arome, acid citric E330; coloranti E 122, E 104, E 140. E 122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron; se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
E104 (Quinoline Yellow) – provoaca dermatite E 330 (acid citric) E 412 (guma guar)
Cititi si:
Dan Petrescu face încă un SUPER TRANSFER din Liga 1! Un TITULAR din naţională, SALVAT de "Super Dan"