Vanzarile la carnea bio, fara hormoni si antibiotice, au crescut cu 20% in Romania. Cat platim pentru a manca sanatos
Carnea bio, fara hormoni si antibiotice, castiga din ce in ce mai mult teren pe piata noastra. De la an la an, vanzarile la aceasta categorie de produse cresc cu pana la 20%.
Este adevarat, insa, ca cine se incumeta sa cumpere un pui crescut liber prin iarba si hranit doar cu porumb plateste de zece ori mai mult decat pentru unul de ferma. Sau ca o portie de carne de bizon, din Canada, valoreaza cat doua grame de aur. Situatia ar sta altfel daca am avea ferme si abatoare ecologice.
Va intrebati de ce supa de pui nu are gustul si mirosul celei pe care o facea bunica? Secretul nu consta in reteta, ci in calitatea carnii. Iata ce deosebiri exista intre un pui eco si unul injectat.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Un pui care e hranit doar cu porumb e mai galbui. Asta e mai sanatos, are alta consistenta carnea. Diferentele sunt vizibile si la carnea de vita.
In restaurantele scumpe bucatarii gatesc si bizon din Canada. 300 de grame costa insa 220 de lei.
Carnea bio este adusa in special din Germania si Italia, dar si din Noua Zeelanda sau Canada. Tocmai de aceea preturile sunt si de zece ori mai mari.
Din cele aproximativ zece mii de ferme mici de animale aflate in conversie, cam 90% vor fi certificate ecologic de anul viitor. Daca in Transilvania exista multe ferme de ovine si porcine, in zona de munte cresc multe vaci, iar in sudul tarii si in Moldova pasari.
Din pacate, insa, in Romania nu exisa in acest moment nici macar un abator sau o macelarie certificate ecologic, asa ca magazinele vand carnea bio cumparata din strainatate.
Gheorghe Capatana este un om gospodar care de anul acesta a inceput sa aplice la el in gospodarie regulile bio.
Cele mai multe ferme de animale, care urmeaza sa fie certificate eco, se afla in Suceava, Alba si Cluj.