Fermierii sunt incurajati sa creasca bivoli. Suma pe care Ministerul Agriculturii o acorda pentru fiecare exemplar
Statul roman ii incurajeaza pe fermieri sa creasca bivoli. Pentru ca animalele sunt pe cale de disparitie, Ministerul Agriculturii le da cate 180 de euro de exemplar celor care ajuta la protejarea speciei.
Castigurile nu se opresc insa aici. Laptele de bivolita poate fi transformat in branzeturi delicioase si destul de scumpe.
Un fermier din Apahida creste bivoli de 20 de ani. A pornit cu doua exemplate dar acum are 50. La asa o cireada ajutorul de 180 de euro dat de stat pentru fiecare exemplar este binevenit insa fermierul nu intelege de ce cei care au vaci primesc 730 de euro.
Dan Tandea fermier: "Statul ar trebui sa intervina cu o subventie mai simnificativ pentru a echilibra oarecum aceasta balanta net negativa in defavoarea bivolului."
Pe de alta parte gospodarii care isi inregistraza bivolii intr-un registru genealogic al rasei - si ajuta la protejarea speciei - primesc un sprijin financiar si de la APIA.
Florin Bota director adjunct APIA Cluj: "Pe campania 2016 s-a accesat un numar de 212 cereri pentru sprijinul cuplat la bivolite de lapte, cu un numar de 756 de capete."
In untimii ani in magazinele alimentare de la noi, pe langa smantana, laptele sau branza de vaci, se gasesc si produse din lapte de bivolita, facute in fabricile de la noi. Spre exemplu la Cluj se vinde telemea de bivolita si mozzarella. Daca un kilogram de telemea de vaci se vinde cu 18 lei, cel facut din lapte de bivolita se vinde cu 27 de lei.
La marginea comunei Lazareni din Bihor, il gasim pe Viorel Tiponu. Si el creste 28 de bivoli.
Viorel Tiponu: "E gras, e foarte bun, e sanatos. Eu am crescut 13 copii dar n-o fost pe la spital niciunul pentru ca numai lapte de bivolita le-am dat."
In vestul Europei, kilogramul de carne de bivol se vinde cu 10-12 euro, iar laptele cu 2-3 euro.