Dragnea vrea ca agricultorii care vand rosii romanesti sa poarte sort cu cod de bare. Producatorii ii cer insa altceva
In aceasta vara, agricultorii care vand rosii romanesti in piete vor purta un sort rosu.
Ministerul Agriculturii crede ca aceste sorturi vor face diferenta intre cei care muncesc pamantul si cei care aduc legume din alte tari. Insa fermierii nu sunt incantati de idee. Spun ca oficialii i-ar ajuta mai mult daca ar elimina evaziunea din piete. Multi se plang ca primesc factura doar pentru o parte din rosiile pe care le dau en-gros.
Liviu Dragnea: "Fiecare producator trebuie sa aiba sorturi, bineinteles daca doreste, asa ar fi bine. Asa stim si noi cine sa identificam producatorii."
Producatoare:"Il voi purta cand voi merge la piata cu rosiile, chiar peste doua zile."
Sortul care ar trebui sa ii identifice in piete pe fermierii care cultiva rosii in pamant romanesc este de culoare rosie si are tiparit pe el un cod de bare, ca sa nu fie falsificat. Codul va putea fi scanat in orice moment de inspectorii Ministerului Agriculturii, care sustin ca vor face controale.
Producator: "Noi daca vindem la en-gros cum sa ne ajute sortul, daca am vinde la masa ar avea si sortul valoare. La noi se cunosc palmele, nu avem nevoie de sorturi"
In loc de sorturi, producatorii si-ar dori ca Ministerul Agriculturii sa elimine evaziunea fiscala. Atunci cand vand cantitati mari de marfa, cei mai multi spun ca primesc factura doar pentru o parte din ea.
Producator: "Sunt baieti din comuna care pe acte au dat 1300 - 1400 de kilograme, dar in realitate 10 tone, nu e ia in calcul sa ne dea facturi."
Producator: "Ieri am dat 2 tone si mi-a trecut in acte 300 de kilograme."
Pentru ca nu primesc facturi pentru toata marfa vanduta, producatorii de rosii sunt in pericol sa nu primeasca subventia de 3.000 de euro acordata de Minister. Ca sa le dea un ragaz fermierilor sa stranga facturile de care au nevoie, dar si pentru ca vremea nu i-a ajutat anul acesta, Ministerul Agriculturii a decis ca termenul limita de depunere a documentatiei sa fie prelugit pana la 15 iunie.
Petre Daea, Ministrul Agriculturii: "Ei au posibilitatea sa valorifice direct o cantitate mica de 2.000 de kilograme si pot sa valorifice direct folosind carnetele de comercializare, filele respective. Pot sa primeasca subventia necesara respectand criteriile de eligibilitate."
Ajutorul de 3.000 de euro a fost solicitat de peste 6.000 de producatori din toata tara.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, Petre Daea, rosii, producatori, produse romanesti,
Dată publicare:
15-05-2017 19:26