Romania, in topul importatorilor de carne de porc din UE, desi producatorii se lauda cu "cea mai buna calitate din Europa"
Romania a devenit in ultimii ani unul dintre cei mai mari importatori de carne de porc din Uniunea Europana. Numai anul trecut, in galantarele de la noi au ajuns peste 200.000 de tone. Fermierii supravietuiesc datorita subventiilor.
In acelasi timp, crescatorii de animale se plang ca afacerile lor merg din prost, in mai prost.
De la o ferma din judetul Braila pleaca in fiecare an spre abatoare 12.000 de porci. Tinerii care au inceput afacerea cu fonduri europene, prin anul 2000, au reusit sa se dezvolte pana acum cativa ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Spataru, fermier: „Noi nu avem profitabilitate de aproximativ trei ani jumate, patru ani de zile si ne bazam foarte mult pe subventia pe care o primim pe bunastare. Noi luam undeva la 26 de euro pe cap de porc subventia."
De cativa ani supravietuiesc doar cu subventia europeana. Fara acest sprijin, multe ferme romanesti ar fi fost acum inchise.
Carnea adusa din Uniunea Europeana este mult mai ieftina decat cea romaneasca, iar producatorii autohtoni nu au cum sa faca fata concurentei.
Dan Spataru: "Costurile de producatie ajung pana la 5,7 lei pe kilogram preturile de vanzare au fost de 3,8. Ajutorul asta de 10.000 de euro ar inseamna salvarea sectorului"
Ca sa nu intre in faliment, proprietarii fermei au incercat o piata de nisa: o platforma online care face livrare la domiciliu.
Dan Spataru: „Este o nisa pe care nimeni nu a mai operat. Avem trei tipuri de cutii predefinite, cu anumite cantitati de carne. Le transportam cu masina de frig direct catre client."
Tot in pierdere este si o ferma din Brasov.
Potrivit programului aprobat de Camera Deputatilor, cei care cresc, de exemplu, 600 de porci, vor primi 10.000 de euro, iar cei cu 40.000 de porci, 100.000 de euro. Suma cea mai mare, de 2,5 de miloane de euro, o vor incasa cei care au ferme cu 100.000 de capete de suine
Stanca Tudor, director executive al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc: "Romania are la ora actuala calitate mai buna decat in Europa. Va spun si se poate constata statistic. Va fi suficienta, va fi carne sanatoasa, controlata, la un pret accesibil tuturor. Una dintre cele mai curate productii din Europa este in Romania, pentru ca Romania creste porcul numai cu cereale."
Guvernul va trebui sa notifice Comisia Europeana cu privire la acest ajutor de stat dat crescatorilor de porci. Un eventual raspuns, in functie de cotele europene, poate atrage neaplicarea legii.
Sursa: Pro TV
Etichete: exporturi, subvenții, importuri, crescatori de porci,
Dată publicare:
16-05-2017 18:55