Urmările nefaste ale junk-food-ului: pubertate la vârsta copilăriei!
Noi cifre îngrijorătoare ne arată că sănătatea copiilor noştri este tot mai şubredă din cauza alimentaţiei sănătoase.
70% dintre copiii români obezi care nu au împlinit 10 ani au şi grave dereglări, hormonale cauzate de mâncărurile de tip fast-food. Medicii endo-crinologi spun că sunt fetiţe care au ajuns să aibă menstruaţie la 8 ani şi băieţei, cărora glandele endocrine le întârzie procesul de maturizare.
Aceleaşi schimbări fizice înainte de vreme le-au suferit alte 26.000 de copile.
Pubertatea la copii apare în urma deblocării hipotalamusului, centrul de comandă pentru majoritatea glandelor endocrine, ce eliberează hormoni în tot corpul.
Această modificare ar trebui să aibă loc în mod normal între 12 şi 14 ani. Activarea înainte de această vârstă apare în unele cazuri din cauza unor tumori, dar în majoritate este favorizată de alimentaţia de tip fast-food, de produsele cu hormoni, dar şi de poluare.
În cazul băieţilor obezi, pubertatea întârzie. Sunt băieţi care nici la 14 ani nu au trecut prin schimbările ce îi duc la adolescenţă.
Dereglarea hormonală se tratează, aşa că părinţii care observă schimbări fizice anormale la copiii lor trebuie să îi ducă la endocrinolog.
În prezent, în România există:
90.000 de copii obezi între 4 şi 10 ani 52.000 băieţi obezi 38.000 fete obeze 26.000 de fete suferă de pubertate precoce