"Unul iese, altul intra". Reportaj in centrele de corectie pentru copii, unde tinerii au regim de armata
Scolile de corectie ale Romaniei sunt arhi-pline. Si nu este de mirare. Doar in ultima jumatate de an s-au petrecut aproape o mie de agresiuni grave intre copii si adolescenti.
Numai in Iasi, in ultimii 6 ani s-a dublat numarul acestor incidente. In speranta ca ii pot aduce pe calea cea buna, psihologii si preotii incearca sa le dea celor internati o sansa, insa de cele mai multe ori nu prea reusesc.
Singurul centru din tara pentru minori delincventi este la Targu Frumos, in judetul Iasi, inaugurat in 2006. Sute de copii, adolescenti si tineri, ajung aici in fiecare an si stau
intre 3 luni si doi ani, in functie de gravitatea faptelor savarsite: violuri, crime, profanari de morminte si furturi.
"In urma cu 3 ani, in casa noastra a venit un alt baiat in asistenta maternala si eu eram gelos. O amenintam cu bataia, am sarit la ea. Acum vreau sa-mi cer iertare de la familie, poate m-oi reintoarce inapoi", spune un tanar.
Acest baiat de 15 ani a ajuns in centru pentru ca a incercat sa o omoare pe femeia care l-a luat in grija si l-a atacat si pe cel de-al doilea copil, aflat in asistenta maternala. Locuieste intr-o camera cu gratii, impreuna cu un altul de 16 care a comis atatea furturi incat le-a uitat numarul. Are o explicatie pentru asta: tatal era alcoolic, iar mama - mai mult plecata de-acasa, de frica batailor.
Fiecare caz din acest centru este dureros. Cei 42 de adolescenti traiesc in regim de armata. Au un program strict, sunt supravegheati nonstop, nu au voie sa iasa din curte, iar la zece seara, cladirea se inchide, pana la sapte dimineata. Cei internati sunt scosi la munca in gradina centrului si unii dintre ei abia acum invata sa citeasca.
"Fenomenul infractional a atins cote ridicate, foarte ridicate. Flux continuu, unul iese, altul vine. Daca si parintii acestor copii provin din medii disfunctionale in care violenta reprezinta o normalitate, clar abuzatul devine abuzator", a declarat Dana Ioneasa, psiholog Centrul pentru minori delincventi.
Psihologul lucreaza cu ei si incearca sa le ofere un sistem de valori. Despre bine si rau le vorbeste si preotul. Uneori eforturile lor au rezultate.
"Eu cred ca daca vrea sa se faca ceva aici e ultima treapta unde se poate face. Trebuie umblat mai jos, de acolo de unde vin copiii", spune un preot.
In afara acestei institutii speciale, mai exista trei centre de reeducare: la Buzias, Gaesti si Targu Ocna. Au regim de penitenciar si sunt arhipline.