STUDIU: De ce recomanda specialistii sa nu le facem foarte multe fotografii copiilor
Parintii care fac prea multe fotografii copiilor sunt avertizati ca ar putea fi in dezavantajul micutilor, deoarece ar putea sa-i faca sa se simta "prea importanti".
In timp ce sezonul sarbatorilor se apropie, expertii spun ca prea multe fotografii facute pentru a imortaliza momentele speciale, nu sunt un lucru bun.
Unii dintre copii au obiceiul de a lua telefonul parintilor, pentu a-si face cateva fotografii. Altii le dau parintilor indicatii creative si ii roaga sa le faca forografii cand sunt "draguti".
"Trebuie sa avem grija ce valori le transmitem copiilor, prin realizarea unei fotografii, postarea si distribuirea ei", a declarat Judith Myers-Walls, profesor la Universitatea Purdue.
Nu trebuie sa nu ne mai fotografiem copiii, atat timp cat o facem cu cap, a completat ea.
Myers-Walls, spune ca parintii ar trebui sa-si incurajeze copiii sa foloseasca aparatele foto pentru a face fotografii care prezinta familia in timpul liber, in loc sa isi faca fotografii singuri.
Astfel, copiii isi vor indrepta atentia de la ei spre familie.
"Cred ca e important sa hotarasti cand sa faci fotografia: care e scopul? O fac pentru retine un moment, este pentru amuzament, este pentru a transmite ceva? Ce comunic si cui?"
Ea recomanda parintilor sa angajeze un fotograf profesionist, pentru a realiza fotografiile de familie. Astfel, importanta fiecarui membru al familiei este scoasa in evidenta.
Alain Morin, profesor de psihologie la Universitatea din Calgary, Canada, spune ca cercetarile au descoperit ca prea multe fotografii provoaca alte probleme.
Morin spune ca folosirea stimulilor care sunt indreptati spre sine, cum sunt o oglinda, o fotografie sau o camera foto, ar putea sa-i faca pe copii mai constienti despre propria infatisare.
"Cand oamenii sunt prea preocupati de sine, ei se critica mult si se simt rau foarte des."