Unul dintre cele mai mari lacuri naturale din tara a ajuns o balta privata. "De ce filmezi? E proprietate privata!"

Dată publicare: 25-06-2017 19:26
Dată actualizare: 28-06-2017 07:10


Intins pe o suprafata de 16 kilometri, Lacul Snagov, unul dintre cele mai mari lacuri naturale din tara, a ajuns de multa vreme o balta privata. Cei care practica sporturi nautice de performanta, dar si iubitorii naturii sunt revoltati.

Primii nu se pot antrena din cauza valurilor facute de ambarcatiunile private, ceilalti spun ca vietatile sunt in pericol. Tocmai de aceea custodele Ariei Protejate a dorit de Ziua Lacului Snagov sa traga un semnal de alarma.

Acum mai bine de 8 decenii, pe Lacul Snagov, zeci de ambarcatiuni cu panze si caiace pluteau in toata splendoarea in prezenta Regelui Carol al II-lea si a fiului sau Principele Mihai.

Astazi vezi rar tineri sportivi. Nu mai au loc de cele peste 2000 de ambarcatiuni autorizate. Ar trebui verificate si monitorizate de Autoritatea Nautica Romana pentru ca nu au voie sa depaseasca o anumita putere si viteza. In realitate fiecare face ce vrea.

Astazi sportivii care locuiesc in zona au vrut sa cinsteasca ziua in care s-a infiintat primul centru de canotaj pe lac. Un sport care l-a facut celebru pe Ivan Patzaichin si pe care ei au ajuns sa-l practice cu teama. Alaturi de ei a fost si Toma Simionov medaliat cu aur de doua ori la jocurile Olimpice.

Deranjati de prezenta camerelor de filmare, proprietarii unor case de pe malul lacului n-au apreciat evenimentul.

Proprietar: "De ce filmezi? E proprietate privata!”

Acest tip de comportament a fost anticipat de un fost primar al Capitalei. Dem Dobrescu: "Bucurestenii s-au invatat atat de mult cu aerul liber, cu viata in mijlocul naturii cu frumusetea lacurilor si a parcurilor incat de azi inainte aceasta nevoie devine indispensabila"

Indispensabila a fost si placerea unui tanar baut de a circula cu viteza pe lac acum doi ani. A intrat intr-o barca plina cu turisti. A ranit grav 11 oameni iar un barbat de 60 de ani a murit inecat.

Nici nu este de mirare ca oamenii nu mai vin. Degeaba au montat cei de la Fundatia Snagov panouri de informare si au facut o aplicatie gratuita care vorbeste despre pasari, nuferi si broaste testoase.

Nimeni nu a reusit sa revitalizeze turismul. Si asta pentru ca peste tot apare semnul: Proprietate Privata!

 

Tags: snagov, lac, turisti,


VIDEO PROTVPLUS.RO