Limita de viteza pentru barci si interzicerea skijet-urilor. Noile reguli care se vor aplica pentru lacul Snagov
Barcile nu mai au voie sa circule cu viteza pe cea mai cunoscuta portiune a Lacului Snagov de langa Bucuresti, iar skijet-urile vor fi interzise. Piscinele celor care locuiesc in zona vor fi inchise de autoritati daca apa este deversata in lac.
Si spectacolele cu artificii vor fi interzise. Sunt doar cateva dintre noile reguli aprobate de Guvern in planul de mangement al Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov.
Aria Protejata Snagov se intinde pe 100 de hectare si este exact zona cea mai frecventata de proprietarii de ambarcatiuni, multe dintre ele cu motoare puternice, unele construite pentru navigatia pe mare, nu pe lac. Este o zona pe malul careia sunt multe vile impunatoare si restaurante de lux. Nu de putine ori proprietarii se deplaseaza cu barca dintr-o parte in alta.
A fost si cazul Irinei Ivan. Anul tracut a supravietuit ca prin minune unui accident nautic. Era impreuna cu logodnciul si alte patru persoane intr-o barca de transport pasageri care se afla in proprietatea unui restaurant. Se intorceau acasa cand salupa lor a fost spulberata de alta ambarcatiune condusa de un tanar. Un barbat a murit si alti pasageri au fost raniti. Zile intregi viata Irinei a atarnat de un fir de ata.
Irina Ivan: "Cele mai grave afectiuni au fost la coloana, inteleg ca fractura principala pe care am avut-o in urma impactului este una care provoaca in cele mai multe cazuri decesul pe loc, daca nu, intr-un caz mai fericit, paralizia. Am dormit asa multe luni, nu puteam sta pe spate, nu puteam sta jos, nu mai puteam inghiti, nu mai puteam deschide gura."
Astfel de accidente ar putea fi prevenite prin noul regulament al ariei protejate. Regulile de circulatie pe lac sunt inasprite drastic: viteza este limitata la 20 de kilometri pe ora, zgomotul motoarelor nu poate depasi 45 de decibeli, iar valurile produse de barci trebuie sa fie mai mici de 30 de centimetri. Ramane de vazut cine si mai ales cum se va asigura ca de aceasta data restrictiile vor fi respectate de proprietarii de ambarcatiuni, oameni care au investit bani buni pentru a se distra pe Lacul Snagov.
Skijet-urile si Flyboard-urile sunt interzise de tot in interiorul zonei protejate. La fel si tractarea obiectelor gonflabile in scop de agrement.
Barcile vor putea circula doar pe un canal navigabil situat in mijlocul lacului. Cele cu motor nu au voie sa se apropie mai mult de 50 de metri de mal. Riveranii vor circula de la mal la culoarul navigabil cu maximum 5 kilometri pe ora. O barca nu poate sa treaca de mai mult de patru ori pe ora prin aria protejata.
Zona este cunoscuta si pentru nunti, botezuri si petreceri pana in zori. Focurile de artificii, reflectoarele si lampionele, nelipsite de la astfel de evenimente, vor fi si ele interzise.
Planul de management constatata si ca o parte dintre cei care au piscine in zona, deverseaza apa in lac: sute de mii de litri pentru fiecare piscina, care produc distrugeri masive ale florei si faunei, potrivit documentului. Planul de management prevede ca aceste pisicine vor fi inchise pana cand proprietarii le vor racorda la reteaua de canalizare.
Potrivit planului de management elaborat de Guvern, cel mai mult polueaza lacul o unitate militara, Complexul National Sportiv Snagov, Palatul Snagov aflat in administrarea RAAPPS, Castel Film, Complexul Olimpic Sydney, o statie de transmisiuni si complexul de lux Vila 23. Toti acestia isi evacueaza apele menajere in apele lacului.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, lac, piscine, nunti, barci, artificii, snagov, skijet,
Dată publicare:
19-05-2016 19:38