Renumit pe vremea comunistilor si ingropat in gunoi in 2016. Cum arata un complex turistic celebru de langa Capitala

×
Codul embed a fost copiat

Stralucitoare in anii comunismului, multe hoteluri si baze de agrement sunt acum in paragina.

Le gasim la munte, la mare sau la doi pasi de Bucuresti. Turistii le mai viziteaza din nostalgie, insa unii regreta alegerea facuta. Daca ati trecut prin asemenea experiente, nu ezitati sa ni le semnalati.

Pe vremuri, nu oricine avea acces la renumitul Complex Astoria, din Snagov. Acum, "Inspectorul Vacanta" a gasit acolo gropi de gunoi in padurea din apropiere si casute de vacanta in paragina. Cand a vazut imaginile, Garda de Mediu a amendat Societatea Feroviara de Turism, care detine Astoria, pentru neregulile ecologice semnalate. Si cam atat.

Filmare cu camera ascunsa :

Citește și
hotel
Pensiunea unde "nu exista mic dejun" si turistii sunt afumati de gratare si in camere. Ce urmeaza insa cand ajungi la terasa

- Nu vine nimeni sa ne serveasca ? Scuze, trebuie sa mergem noi la bar sau vine cineva aici.
- Nu, o sa vina cineva. La un moment dat

In cautarea unui loc potrivit pentru o evadare la sfarsit de saptamana, ne-am oprit la Complexul Astoria din Snagov, de langa Bucuresti.

Locul era renumit candva pentru recreere. Am vrut si noi sa vedem ce-a mai ramas din el. In plimbare, ne-a insotit directorul complexului - Ionut Grigore.

Gura de oxigen de altadata a fost inlocuita de un miros oribil, care provine de la mormanele de gunoaie, aflate in degradare.

- Ce vreti sa faceti aici in groapa asta? De ce e o groapa aici?
- E ca un rau aici de mizerie …curge la vale… Sunt arse…
- De ce sunt arse?
- Sunt arse din cosurile alea mari de unde le depoziteaza clientii.

Nu e nevoie sa fii specialist in mediu ca sa-ti dai seama de problema ecologica de la Astoria. Proprietatea apartine de Societatea Feroviara de Turism, o institutie aflata in subordinea ministerului transporturilor. Am cerut imediat explicatii.

OCTAVIAN COJOCARU, administrator special: "Avand in vedere ca nu sunteti vreo autoritate, nici DNA, nici Protectia Consumatorului, nici ANAF, nu va raspund la nicio intrebare pentru ca sunt date special cu o anumita tenta. Consider ca avem totul in regula in momentul asta. Nu avem ce sa discutam. Nu are rost sa pierdem timpul."

Nici nu l-am pierdut ! Am solicitat un interviu ministrului transporturilor.

Iata si dovada! Inca de pe 1 august am cerut o intalnire cu domnul ministru Petru Sorin Buse. Raspunsul a fost sec:

“Domnul ministru are o agenda foarte incarcata”

Nu am abandonat demersul si ne-am dus cu imaginile filmate, la Garda de Mediu.

OCTAVIAN POPESCU, director general Garda Nationala de Mediu: "Din ce vad eu aici sunt si arse sa zicem deja incalca de doua ori legea. Nu le gestioneaza bine cum zice il lege si le dau si foc cu riscul de a contamina si aerul."

Maria David, director Comisariatul General Garda Nationala de Mediu : "In urma materialului realizat de PRO TV comisariatul judetean Ilfov al Garzii Nationale de Mediu s-a autosesizat si s-a efectuat un control pentru verificarea celor semnalate

Inspectorii Garzii de Mediu au luat la puricat tot Complexul Astoria, care se intinde pe o suprafata de 22 de hectare, in inima padurii Snagov.

Marian David, director Comisariatul General Garda Nationala de Mediu : "Au fost sesizate abandonari de deseuri in locuri nepermise pe circa 150 de mp ceea ce nu respecta prevederile legii privind regimul deseurilor."

Pentru neregulile semnalate de reporterii protv si constatate de inspectorii de la garda de mediu, Societatea Feroviara de Turism a fost amendata.

Marian David, director Comisariatul General Garda Nationala de Mediu: " Sanctiunea pentru abandonarea de deseuri in locuri nepermise a fost de 40 de mii de lei”

Nu doar gunoaiele trag complexul in jos. Lasate prada timpului, casutele de lemn se descompun vazind cu ochii.

Sunt 4 casute in tot complexul Astoria. Doua sunt semifunctionale iar doua sunt lasate in paragina pur si simplu.

Casutele arata rau, dar macar au capcane de soareci. Vila complexului pare singura unde s-ar putea caza cineva. Poate fi inchiriata pentru 1600 de lei pe noapte. Are 7 camere si e suficient de spatioasa pentru 14 persoane.

Turistii veniti sa faca plaja si gratar sunt nemultumiti de cum arata complexul, dar se bucura de linistea padurii.

Turist: Gheretele sa nu stiu.. sa faca ceva in ele ca acum e gol, cu niste plastic pe geamuri si nu e nimic
Turist: Poate as moderniza un pic dpdv al accesului ca e greu accesul pt carucioare.. e cu lanturi.

Locurile de joaca pentru copii nu mai pot fi insa modernizata. Ele trebuie schimbate cu totul. Probabil ca ultimii copii care s-au jucat aici au acum copii.

Istoria complexului e interesanta. In 2002, controversatul general Mihai Necolaiciuc, fost director al Societatii Feroviare de Turism, a investit aproape 20 de milioane de euro in acest domeniu. Cel putin pe hartie. In realitate, procurorii DNA au descoperit ca Necolaiciuc a facut ilegal cheltuieli, cu titlu de investitii, la preturi supraevaluate, prejudiciind CFR cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Reporter: Au aparut sume halucubrante, 20 de millioane de euro, paharul de cristal pe care l-ati fi decontat cu nu stiu cate milioane de lei.

Mihai Necolaiciuc, fost director SFT (declaratie la Romania, te iubesc, in 2012): Daca si dumneavoastra credeti ca eu m-am dus la bursa sa negociez paharele , preturile astea nu le facea un director
Acum , dupa 14 ani, nici urma de pahare sau candelabre de cristal.

Societatea Feroviara de Turism nu pare sa aiba acum bani pentru nimic. Are in schimb datorii de peste 10 milioane de lei. In 2013, instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti i-a admis cererea de insolventa. In 2014, a fost intocmit, de catre administratorul judiciar, si un plan de reorganizare, care prevede plata a 6,7 milioane de lei in 36 de luni.

La sfarsitul lunii septembrie a acestui an societatea va trebui sa plateasca 2,8 milioane de lei, cea mai mare rata de pana acum.

Si mai risca si o amenda, de pina la 100.000 de lei, tot de la Garda de Mediu, daca nu rezolva problema ecologica din curtea sa.

Articol recomandat de sport.ro
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
Citește și...
Inainte de '89, turistii faceau croaziere aici, acum refuza sa coboare de pe vas. Comoara de pe Dunare e azi peisaj dezolant
Inainte de '89, turistii faceau croaziere aici, acum refuza sa coboare de pe vas. Comoara de pe Dunare e azi peisaj dezolant

Dunarea traverseaza 9 tari si 4 capitale pana sa ajunga la noi. Si le aduce incasari imense celor care au stiut sa-i valorifice potentialul.

Pensiunea unde
Pensiunea unde "nu exista mic dejun" si turistii sunt afumati de gratare si in camere. Ce urmeaza insa cand ajungi la terasa

E varf de sezon pe litoral, iar unii turisti vor sa evite aglomeratia, asadar isi pot petrece concediul pe malul unui lac sau in mijlocul padurii, la o pensiune linistita. Oriunde ar ajunge, toti ne pot scrie si trimite imagini daca se simt inselati.

Recomandări
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet

După ce am intrat complet în spațiul Schengen, în noul an, din 31 martie, vom putea călători în Statele Unite fără vize.

Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat
Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat

Consiliul de monitorizare şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice fac, sâmbătă, verificări în patru centre din Târgu Mureş, unde au găsit copii închişi în camere cu zăvor şi care ar fi fost trataţi cu medicamente expirate.

Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”
Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”

Lista cu disciplinele studiate la liceu, așa-numitul plan-cadru, va fi elaborată după consultarea unor experți, români și străini, a anunțat noul ministru al Educației, Daniel David.