Raport: Unul din cinci locuitori ai UE e împins în sărăcie din cauza creşterii preţurilor la energie şi a costului vieții
Creşterea preţurilor energiei şi a costului vieţii au împins în sărăcie unul din cinci locuitori din UE, arată Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) în raportul său privind evoluţia acestor drepturi în 2023, publicat miercuri.
În pofida măsurilor vizând reducerea sărăciei la nivel naţional, copiii şi familiile vulnerabile, cum sunt cele monoparentale, romii şi migranţii, sunt cele mai expuse riscului de sărăcie, notează FRA.
Raportul aminteşte totodată că în 2023 peste 4000 de oameni au murit sau au dispărut în apele mărilor în încercarea de a ajunge pe continent, cel mai mare număr din ultimii cinci ani, menţionând că noile reguli privind migraţia în UE adoptate în 2024 oferă o mai bună protecţie, dacă vor fi implementate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
FRA avertizează de asemenea în raport că intoleranţa este în creştere în Europa, afectând grupuri ca musulmanii, persoanele de origine africană, romii şi migranţii, iar dezinformarea şi platformele online au exacerbat atitudinile rasiste şi polarizate.
Raportul evocă şi creşterea antisemitismului în urma războiului dintre Israel şi Hamas, ascensiune ce stârneşte "amintiri îngrozitoare" pe continent.
În acelaşi timp, democraţia este subminată în Europa din cauza intervenţiei excesive a statului, în special împotriva drepturilor la liberă asociere, adunare paşnică şi exprimare, ce ameninţă spaţiul societăţii civile, apreciază FRA.
Agenţia atenţionează, în fine, că utilizarea în creştere a inteligenţei artificiale şi digitalizarea serviciilor publice riscă să dezavantajeze grupuri vulnerabile ca persoanele în vârstă sau cele cu dizabilităţi.
FRA recomandă, pentru a răspunde la astfel de provocări, adoptarea de măsuri de reducere a sărăciei, inclusiv de asistenţă socială, pentru grupurile dezavantajate, îmbunătăţirea practicilor de căutare şi salvare pe mare şi o atitudine fermă împotriva tuturor formelor de rasism şi intoleranţă, inclusiv prin acţiuni împotriva urii online.