Unde puteți consuma cel mai bun pește: ”Sincer vă spun, mie îmi plouă în gură"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 17 Aprilie 2018 19:29
Categorie: Social

Dacă vă place peștele şi ajungeţi pe litoral, de 1 Mai, mergeţi şi la cherhana. Sunt zeci de asemenea localuri, în toate staţiunile, unde găsiţi peşte proaspăt din Marea Neagră şi Deltă.

De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimii ani, consumul de pește a crescut. Problema este, că odată ajunşi într-o cherhana, mulţi nu prea ştiu ce să comande, şi aleg pește din import.

Primăvara, spun pescarii, este perfectă pentru scrumbie, stavrid, hamsie, dar şi lufar sau chefal, făcuţi pe plită sau pe grătar. Sunt peşti care trăiesc în Delta sau în Marea Neagră însă puţini ştiu de ei. Şi mai puţini îi comandă.

Ștefan Toporaș, bucătar: "Astăzi o să vă pregătesc un chefal de Marea Neagră la grătar. Se împănează cu lămâie şi pătrunjel.Folosim un dressing din ierburi aromate şi lămâie ulei de măsline."

Iar dacă vă era dor de o saramură, încercaţi stavridul. Are o carne dulce şi se poate găti pe tabla încinsă.

E mult mai bun decât peştele de import din supermarket: cod congelat, fileuri de pangasius şi somon norvegian.

Un kilogram de stavrid din Marea Neagră costă între 16 şi 20 de lei, mai puţin decât ofertele din străinătate.

Ștefan Toporaș, bucătar: "Aici avem saramura pentru peşte, roşii coapte pe plită cu ardei, saramura se face cu supă de peşte. Sincer vă spun, mie îmi ploua în gură."

Însă regele peştilor din Marea Neagră este calcanul, cu o carne albă, deosebit de gustoasă, dar şi cu un preţ pe măsură, pe care puţini şi-l permit.

Un alt peşte extrem de bun, despre care puţini ştiu că trăieşte şi în Marea Neagră, este zarganul, caracterizat prin trupul foarte alungit şi gustul special.

Iar dacă vreţi să mâncaţi ca un localnic atunci comandaţi guvizi sau hanus prăjit. Au carnea dulce şi merg bine cu mujdei de usturoi.

Gustaţi şi melcul rapană, midiile dar şi singurii creveţi din Marea Neagră: garizii.

Mario Bosoancă, administrator pescărie: "Tot peştele care este servit este din România, prins chiar aici în fața dumneavoastră în Marea Neagră."

Peştele merge de minune cu un vin alb, demisec, de preferinţă un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay din strugurii copţi pe dealurile de calcar ale Dobrogei.

Dacă mergeţi în Delta Dunării, căutaţi crap, plătica, lin sau mreana - au carnea albă, gustoasă - dar atenţie, unii au şi multe oase. Se prăjesc bine, până au prins o crustă crocantă iar oasele mici s-au topit. Însă Delta Dunării înseamnă în primul rând borşul de peşte.

Bucătăreasă: "Borşul de pește să face din mai multe categorii de peşte, somn, ştiucă, salău, caras, biban. Toate se pun la fiert. Punem leuşteanul uscat la fiert cu codiţe, puţin oţetşi asta este borşul de peşte din Deltă."

Deşi sunt zeci de posibilităţi, cei mai mulţi români preferă șalăul pane. Ce-i drept, nici ospătarii sau bucătarii nu le spun ce pierd. În concediu pe litoral, turiştii ajung să mănânce doar peşte congelat şi acela din străinătate.

Consumul de peşte în România este într-o continuă creştere. Dar peste 70% din marfă provine din import.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Delta Neajlovului, loc de escapadă pentru cei sătui de aglomerația din București
Delta Neajlovului, loc de escapadă pentru cei sătui de aglomerația din București
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne afumata, craciun, afumatori
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe