Floriile și Paștele în Delta Dunării. Scrumbie pe pat de sare și borș pescăresc

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 01 Aprilie 2018 19:09
Categorie: Travel

Dezlegarea la Pește din ziua de Florii are cu totul alte povești în inima Deltei Dunării. 

Primele bancuri de scrumbie au început migrația din Marea Neagră spre brațele fluviului, iar pescarii din partea locului și-au întins plasele pentru că s-a deschis sezonul de pescuit.

Oamenii își fac provizii pentru turiștii care peste doar câteva zile vor sosi ca să petreacă aici Paștele.

Luna încă veghează când micul golf cu lotci parcă prinde viață. Pescari treziți cu noaptea în cap descurcă plasele și își așteaptă rândul. O barcă poate ieși în larg doar când cea din fața ei s-a întors.

Este sezonul pescuitului la scrumbie și timp de o săptămâna este permis pescuitul în scop familial. Zorile colorează apa într-un auriu ireal. Suntem în barca lui Gabriel și a lui Nichifor, pescari de-o viață.

Fac asta de când se știu, dar parcă în fiecare an e altfel. Ne spun că au nimerit o "tană" bună și cred că vor prinde mult peste. "Tana" este o deplasare în curent cu o plasa lată de doi metri către gura de vărsare a Dunării în Mare. Motorul nu îi mai ajută aici, țin lotca doar din vâsle în apropierea malului. Curentul e puternic.

După aproape o oră, se întorc la mal cu emoție, recuperând plasa rapid și odată cu ea captura de scrumbie. Luată la mâna, plasa scoate la iveală solzii alburii.

După dispoziția pescarilor, dacă glumesc sau nu, îți poți da seama dacă a fost o captură bună.

"Știți cum este pescuitul asta pe Dunăre? Este ca intratul în cârciumă. Ai intrat, dar nu știi cum ieși și când ieși. He he he he".

Pescarii noștri se țin de glume, semn că a fost o captură bună. Din lotcă, scrumbia ajunge în gospodăriile lipovenești și la pensiunile din zonă. Cătălin Ivanov ne arată cum se face un borș pescăresc.

În paralel cu el, la doar câțiva pași, Cristian pregătește focul și plita pe care se vor coace pe pat de sare primele scrumbii.

Grăsimea de pește care picură pe plită îi da fumului un miros aparte, ca de friptură. Apa pentru borșul pescăresc a dat deja în clocot. Lângă borș așteaptă cuminți o pâine coaptă în cuptor cu lemne și o tărie din partea locului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”
Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”
VIDEO PROTVPLUS.RO
maramures
Reacţia unor italieni care au ajuns în Maramureş, în satul preferat al prinţului Charles
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”
A nins în Poiana Brașov. Sezonul de iarnă s-a deschis oficial în stațiunile de munte
Se deschide oficial sezonul de schi în Poiana Brașov. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut
Prețurile pentru o vacanță de sărbători la o cabană izolată, pe munte
turisti litoral
Angajații de la stat vor primi și în următorii doi ani vouchere de vacanță
Cât costă o noapte de cazare într-o căsuță cochetă ridicată într-un copac
Sărbătoare cu 30 de Moşi Nicolae, într-un orăşel din Sibiu. Reacţia localnicilor
Locul din România considerat ideal pentru o ”detoxifiere digitală”
Ziua Națională, sărbătorită pe pârtie. Bugetul pentru 3 zile: 1.500 de lei
Luminițele s-au aprins în mai multe orașe din țară: „Intrăm în spiritul Crăciunului”