Floriile și Paștele în Delta Dunării. Scrumbie pe pat de sare și borș pescăresc

Ultimul update: Duminica 01 Aprilie 2018 19:59
Data publicarii: Duminica 01 Aprilie 2018 19:09
Categorie: Travel

Dezlegarea la Pește din ziua de Florii are cu totul alte povești în inima Deltei Dunării. 

Primele bancuri de scrumbie au început migrația din Marea Neagră spre brațele fluviului, iar pescarii din partea locului și-au întins plasele pentru că s-a deschis sezonul de pescuit.

Oamenii își fac provizii pentru turiștii care peste doar câteva zile vor sosi ca să petreacă aici Paștele.

Luna încă veghează când micul golf cu lotci parcă prinde viață. Pescari treziți cu noaptea în cap descurcă plasele și își așteaptă rândul. O barcă poate ieși în larg doar când cea din fața ei s-a întors.

Este sezonul pescuitului la scrumbie și timp de o săptămâna este permis pescuitul în scop familial. Zorile colorează apa într-un auriu ireal. Suntem în barca lui Gabriel și a lui Nichifor, pescari de-o viață.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, participă la slujba de Paște la o biserică din Sibiu

Fac asta de când se știu, dar parcă în fiecare an e altfel. Ne spun că au nimerit o "tană" bună și cred că vor prinde mult peste. "Tana" este o deplasare în curent cu o plasa lată de doi metri către gura de vărsare a Dunării în Mare. Motorul nu îi mai ajută aici, țin lotca doar din vâsle în apropierea malului. Curentul e puternic.

După aproape o oră, se întorc la mal cu emoție, recuperând plasa rapid și odată cu ea captura de scrumbie. Luată la mâna, plasa scoate la iveală solzii alburii.

După dispoziția pescarilor, dacă glumesc sau nu, îți poți da seama dacă a fost o captură bună.

"Știți cum este pescuitul asta pe Dunăre? Este ca intratul în cârciumă. Ai intrat, dar nu știi cum ieși și când ieși. He he he he".

Pescarii noștri se țin de glume, semn că a fost o captură bună. Din lotcă, scrumbia ajunge în gospodăriile lipovenești și la pensiunile din zonă. Cătălin Ivanov ne arată cum se face un borș pescăresc.

În paralel cu el, la doar câțiva pași, Cristian pregătește focul și plita pe care se vor coace pe pat de sare primele scrumbii.

Grăsimea de pește care picură pe plită îi da fumului un miros aparte, ca de friptură. Apa pentru borșul pescăresc a dat deja în clocot. Lângă borș așteaptă cuminți o pâine coaptă în cuptor cu lemne și o tărie din partea locului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”

Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”

fete pe litoral

Criză uriașă de angajați pe litoral. Patronii oferă salarii și de 3.000 de euro

23 de grade în Brașov. Turiștii s-au bucurat de prima zi ideală pentru un bronz de munte

Plajă la final de aprilie, în Mamaia. Turiștii s-au bucurat de căldură și de mâncare gratis

Românii vor plăti, în medie, 955 de lei/cameră de 1 Mai. Cele mai căutate stațiuni

Brunch în satele săsești de lângă Sibiu. Meniu bogat și plimbări pentru 75 de lei

Vidra, un loc cu peisaje de poveste, perfect pentru mini-vacanţa de 1 mai

turism

Delta, o destinație perfectă pentru vacanța de 1 Mai. Prețurile pentru cazare

Imagini spectaculoase în România. În hamace la înălțime, deasupra stâncilor

Sute de ciclişti au pornit pe Drumul Vinului din Prahova. Cum s-a terminat cursa

Orașe din România care au 100 km de piste pentru biciclete sau care le închiriază gratuit

Delta Neajlovului, loc de escapadă pentru cei sătui de aglomerația din București

Locul unde puteți admira laleaua pestriță, floare protejată de lege