Floriile și Paștele în Delta Dunării. Scrumbie pe pat de sare și borș pescăresc

Ultimul update: Duminica 01 Aprilie 2018 19:59
Data publicarii: Duminica 01 Aprilie 2018 19:09
Categorie: Travel

Dezlegarea la Pește din ziua de Florii are cu totul alte povești în inima Deltei Dunării. 

Primele bancuri de scrumbie au început migrația din Marea Neagră spre brațele fluviului, iar pescarii din partea locului și-au întins plasele pentru că s-a deschis sezonul de pescuit.

Oamenii își fac provizii pentru turiștii care peste doar câteva zile vor sosi ca să petreacă aici Paștele.

Luna încă veghează când micul golf cu lotci parcă prinde viață. Pescari treziți cu noaptea în cap descurcă plasele și își așteaptă rândul. O barcă poate ieși în larg doar când cea din fața ei s-a întors.

Este sezonul pescuitului la scrumbie și timp de o săptămâna este permis pescuitul în scop familial. Zorile colorează apa într-un auriu ireal. Suntem în barca lui Gabriel și a lui Nichifor, pescari de-o viață.

Fac asta de când se știu, dar parcă în fiecare an e altfel. Ne spun că au nimerit o "tană" bună și cred că vor prinde mult peste. "Tana" este o deplasare în curent cu o plasa lată de doi metri către gura de vărsare a Dunării în Mare. Motorul nu îi mai ajută aici, țin lotca doar din vâsle în apropierea malului. Curentul e puternic.

După aproape o oră, se întorc la mal cu emoție, recuperând plasa rapid și odată cu ea captura de scrumbie. Luată la mâna, plasa scoate la iveală solzii alburii.

După dispoziția pescarilor, dacă glumesc sau nu, îți poți da seama dacă a fost o captură bună.

"Știți cum este pescuitul asta pe Dunăre? Este ca intratul în cârciumă. Ai intrat, dar nu știi cum ieși și când ieși. He he he he".

Pescarii noștri se țin de glume, semn că a fost o captură bună. Din lotcă, scrumbia ajunge în gospodăriile lipovenești și la pensiunile din zonă. Cătălin Ivanov ne arată cum se face un borș pescăresc.

În paralel cu el, la doar câțiva pași, Cristian pregătește focul și plita pe care se vor coace pe pat de sare primele scrumbii.

Grăsimea de pește care picură pe plită îi da fumului un miros aparte, ca de friptură. Apa pentru borșul pescăresc a dat deja în clocot. Lângă borș așteaptă cuminți o pâine coaptă în cuptor cu lemne și o tărie din partea locului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”
Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Alexandra Ojog
Alexandra Ojog a dat dovadă de curaj la Ninja Warrior

02:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Costi Ilie
Costi Ilie este militar și este obișnuit cu asemenea trasee

02:07
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Mihai Enescu
Emoții mari pentru cântărețul de muzică populară Mihai Enescu pe traseul Ninja Warrior Romania

02:54
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Szilard Deak
Szilard Deak a dat dovadă de forță, agilitate și echilibrul pe traseul Ninja Warrior România

03:02
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Ilka Kiș
Ilka Kiș are o inimă de războinic Ninja Warrior România

05:25
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Victor Drăgoi
Vitor Drăgoi a trecut cu succes de obstacole și a dat emotii tuturor la proba zidului!

01:48
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Adriana Oprea
Adriana Oprea a trecut cu brio primele obstacole

02:34
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Raul Paraschivu
Raul Paraschivu a avut o prestație excelentă în traseul Ninja Warrior România

03:49
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Lucian Bucur
"Gladiatorul" Lucian Bucur a demonstrat că poate deveni un războinic Ninja

01:56
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Ilka Kiș - departajare
Ilka Kiș mai are o sansa de ajunge in semifinala Ninja Warrior România

02:34
Reacţia unei americance când gustă din magiunul românesc
Reacţia unei americance când gustă din magiunul românesc. "Aş vrea să avem şi noi"
Plajă pe litoral, la sfârșitul primei luni de toamnă. ”A reînviat vara”
Reacţia unor turiste din Madrid când ajung pe Strada Sforii, cea mai îngustă din România
Povestea lui Jim, un scoțian care a investit 250.000 de euro în zacuscă
Stațiunea vedetă din România. Turiștii au cheltuit aici peste 8 milioane de euro
Verdictul celor mai mari chefi din lume despre mâncarea românească. "Cine o mănâncă e foarte grăsuţ"
litoral
Litoralul a avut mai mulți turiști față de anul trecut. Tendința privind cazările
Cât au plătit Hein și Ursula, doi turiști din Olanda, pentru o săptămână în România
Tokyo și Kyoto, călătorie în timp și suflet. Ce surprize te așteaptă în acest colț de lume
Orășel din nordul Islandei, ”sufocat” de turiști. ”Mii de oameni ajung într-un sat cu sute de locuitori”
Vremea bună a adunat zeci de turiști la Băile Felix. ”Ne bucurăm că e căldura pe gratis”
Tradiții românești în luna septembrie. ”Răvășitul oilor” atrage turiștii cu must și pastramă