Paradox romanesc. Orbii raman fara ajutoare, falsul handicap traieste din banii statului
Cand statul are putini functionari, iar unii dintre ei sunt de-a dreptul indolenti si nu au chef sa faca verificari temeinice se ajunge la un paradox romanesc.
Bolnavii de cancer sau orbii risca sa ramana fara ajutorul social, daca nu se prezinta la ghiseu ca sa-si dovedeasca boala. In tot acest timp, tara este plina de mii de falsi handicapati, care continua sa traiasca fara griji din bani necuveniti.
In fiecare zi o femeie intra, ajutata de fiu, in curtea Spitalului Coltea. Are doua operatii pe cord si, acum o jumatate de an, i-a fost descoperita si o tumora la creier. Simple detalii, pentru functionarul de la ghiseu.
''I s-a precizat ca este la chimioterapeut. A fost somata sa se prezinte in termen de 48 de ore la asistenta sociala. In cazul in care nu se prezinta i se va taia ajutorul social", explica Marius Busuioc, fiul femeii.
De ce amenintarea a venit dupa o simpla vizita la domiciliu? Si, mai ales, de ce angajatul nu a luat metroul sau autobuzul pana la spital, sa vada cu ochii sai bolnava cu perfuzia in brat?
''In conformitate cu prevederile legale, asistentii sociali din Sectorul 6 se deplaseaza numai pe raza Sectorului 6", a declarat Mihaela Dragoi.
Asadar, dupa legile noastre, e obligatia celui incadrat cu grad de handicap sa aduca personal dovada suferintei sale si sa-i convinga pe functionari ca nu e un bolnav inchipuit, desi normal ar fi tocmai invers: ca asistentul social sa ancheteze si sa raporteze acele cazuri in care oameni perfect sanatosi primesc lunar, din taxele noastre, bani pe care nu ii merita.
Si sunt mii de astfel de exemple in intreaga tara.
Spre exemplu, in comuna Prisecani din Iasi sunt in plata, cu 870 de lei pe luna, 25 de orbi. La dispensar se stie ca jumatate sunt falsi.
Fara a face nimanui un proces de intentie, precizam ca legea e clara in cazul falsilor handicapati. Cine e prins ca minte risca sa ramana fara ajutorul de la stat.