Un nou proiect de lege scoate la iveala o mare problema. De ce nu gasim in supermarket 50% din alimente "made in Romania"
Mai mult de jumatate din carnea, fructele si legumele din supermarketuri ar trebui sa provina din Romania. Este propunerea entuziasta a unui senator, care vrea sa vada mai multa marfa autohtona pe rafturi.
Ideea e buna, spun inclusiv reprezentantii magazinelor, insa e imposibil de pus in practica. Agricultorii nostri nu sunt organizati in asociatii si nu pot livra produsele constant.
In acest moment nimeni nu stie cat la suta din alimentele de pe rafturi sunt produse in Romania si cat la suta din strainatate. Asta desi clientii cauta pe cat posibil marfa autohtona.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cantareata de muzica populara Aneta Stan se numara printre ei.
"Ridichiile astea ... de unde? Din italia ... Eu stiu de unde sunt? Pai de ce sa mancanc de-astea? Sa aducem mancarea noastra romaneasca!"
Noul proiect ar urma sa incline balanta in favoarea alimentelor noastre. 51 la suta din carnea si produsele din carne, precum si fructele si legumele din hipermarketuri ar urma sa fie de aici. Suna frumos in teorie.
"Nu pot sa vad cartofi din alte tari, stiind ca ai nostri din Romania, din Bucovina sunt de calitate foarte buna”, spune Ovidiu Dontu, initiatorul legii.
Reprezentantii magazinelor spun ca dincolo de buna intentie, proasta organizare din agricultura romaneasca ne da mari batai de cap.
La fel se intimpla si in cazul carnii: nu am putea asigura marfa in permanenta in frigidere, spun comerciantii. Daca stam bine la productia de pui, nu la fel ne putem lauda cu cea de porc ca sa nu mai vorbim despre vita.
Problema s-ar putea rezolva daca in Romania agricultorii n-ar mai incerca sa si vanda marfa de capul lor. In Franta, de pilda, micii fermieri sunt organizati in asociatii. Acestia aduna produsele in depozite si negociaza apoi pretul.