Ce ar trebui sa mancam pentru o viata mai lunga. OMS a stabilit cum ar trebui sa arate COSUL ZILNIC al unui roman sanatos
Un sfat care ar putea sa ii amuze pe multi. Romanii ar trebui sa manance cu 30% mai putin, ca sa traiasca mai mult.
Sa limiteze consumul de carne la 60 de grame pe zi si sa gateasca mai simplu, preponderent legume. Iata concluziile primei cercetari facute in tara noastra de experti internationali in nutritie. Specialistii au transformat teoria in practica si au recomandat si un asa-zis "cos cu alimente sanatoase".
Reporter: Aveti un cos.
Femeie: Aproape plin.
Reporter: O familie cu cate persoane?
Femeie: Patru.
Intre care un bebelus de 10 luni. Aceasta familie da in medie 50 de lei pe zi pentru alimente.
Expertii OMS si ai Centrului Global pentru Nutritie si Sanatate au ajuns la concluzia ca, in Romania, cosul zilnic, pentru o familie de 4 persoane, care sa acopere necesarul de nutrienti, ar trebui sa contina o varza, faina integrala, paine cu tarate, ficat de porc, macrou, telemea, sfecla, cartofi, morcovi si ceapa. Noi am luat totul la preturi cat mai mici si nici nu ne-am atins de fructe.
Iar analiza, desfasurata in toate regiunile tarii, arata ca pentru asta ar fi de ajuns doar 19 lei si jumatate. Imposibil, spun oamenii.
Aproape 60 de lei este nota noastra de plata. Doua concluzii - gospodina trebuie sa aiba talent financiar ca sa respecte bugetul. Si ar trebui sa ii intrebam pe experti de unde si-au facut cumparaturile...
Studiul arata ca 60 de grame de carne pe zi, de preferat din peste, sunt de ajuns. Doar copilul in crestere are nevoi suplimentare de proteine animale.
"Trebuie sa platesti cat de putini bani se poate si sa obtii cea mai mare cantitate de substante hranitoare", a spus Alexandr Parlesak, expert in nutritie.
"Am descoperit, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, prin cercetari in nutritie, ca ne-am inselat. Am supraestimat necesarul proteic optim ca sa ne mentinem sanatatea", a spus Aileen Robertson, profesor la Universitatea Copenhaga.
70% din hrana noastra ar trebui sa fie bazata pe legume si fructe. Specialistii atrag atentia sa nu cadem totusi in capcana "fundamentalismului alimentar", asa cum e catalogat, mai nou, crudivorismul - adica excluderea oricarui produs care contine carne, lapte si oua sau e preparat termic.
"Aportul caloric sa nu fie mai mult decat avem nevoie si apoi este aportul de micronutrienti. OMS spune ca trebuie sa consumam cel putin 400 de grame de legume pe zi", spune Victor Olsavszky, OMS.
Un alt studiu OMS arata ca cei care reusesc sa-si reduca portia de mancare cu 30% ar putea trai chiar si cu 20 de ani mai mult.