Un fermier din Galaţi a observat că porcii lui au un comportament ciudat. Ce a urmat

×
Codul embed a fost copiat

În prezent, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 952, în 233 de localităţi din 13 judeţe, relatează News.ro, citând Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Cel mai recent caz a fost identificat într-o fermă de lângă Galați, unde 34 de porci au fost deja sacrificați. Proprietarul fermei a observat în urmă cu câteva zile ca porcii nu au poftă de mâncare şi se comportă neobişnuit. A anunţat imediat Direcţia Sanitar-Veterinara Galaţi, care a trimis o echipă pentru recoltarea probelor. Analiza făcută de laboratorul DSVSA Bacău a confirmat că este vorba despre un nou caz de pesta porcină.

Carmen Stroia, director DSVSA Galaţi: "S-a diagnosticat prezenta genomului viral al pestei porcine africane, motiv pentru care astăzi ne-am reunit în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, centrul local de combatere a bolilor Galaţi, pentru aprobarea planului de măsuri şi intrarea în operaţiunea de ucidere preventivă, pentru a preveni răspândirea acestui virus."

În total, în România au fost eliminaţi 323.754 de porci afectaţi de boală, fiind raportate și 72 de cazuri la mistreţi. Cele mai multe focare, in numar de 561, sunt în judeţul Tulcea.

Citește și
pesta porcina
Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat în județul Giurgiu

Potrivit unei informări transmise joi seară de ANSVSA, citată de News.ro, 15 din cele 952 de focare de pestă porcină africană sunt în exploataţii comerciale.

Până la această dată au fost stinse cinci focare în Satu Mare, iar din 31 august nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest judeţ, în timp ce în judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de pestă porcină africană din data de 8 august. În judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea în 14 august.

Conform situaţiei transmise de ANSVSA, în judeţul Satu Mare sunt şapte focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţi, în judeţul Bihor sunt 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în judeţul Sălaj - patru cazuri la mistreţi, în judeţul Tulcea - 561 de focare (dintre care cinci focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 42 de cazuri la mistreţi.

În judeţul Brăila sunt 81 de focare (dintre care opt focare la exploataţii comerciale), în judeţul Constanţa - 76 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi, în judeţul Ialomiţa - 119 de focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi, în judeţul Galaţi - 12 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ.n judeţul Ilfov - nouă focare în gospodăriile populaţiei, în judeţul Călăraşi - 52 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială) şi opt cazuri la mistreţ, în judeţul Buzău - trei focare în gospodăriile populaţiei, în judeţul Giurgiu - trei focare în gospodăria populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în judeţul Dâmboviţa - un focar într-o gospodărie.

ANSVSA precizează că până la această dată au fost despăgubiţi 4.960 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 55.348.000 de lei.

Astfel, în Satu Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate, în valoare de 57.000 de lei, în udeţul Bihor au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate, în valoare de 948.000 de lei, în judeţul Tulcea au fost plătite despăgubiri pentru 686 de exploataţii dintr-un total de 978 de exploataţii, în valoare de 34.269.000 de lei, în judeţul Brăila au fost plătite despăgubiri pentru 1.462 de exploataţii dintr-un total de 2.577 de exploataţii, în valoare de 12.139.000 de lei, în judeţul Constanţa au fost plătite despăgubiri pentru 653 de exploataţii dintr-un total de 755 de exploataţii, în valoare de 2.728.000 de lei, în judeţul Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 1.882 de exploataţii dintr-un total de 2.456 de exploataţii, în valoare de 5.009.000 de lei, în judeţul Galaţi au fost plătite despăgubiri pentru 37 de exploataţii dintr-un total de 73 de exploataţii, în valoare de 51.000 de lei, în judeţul Ilfov au fost plătite despăgubiri pentru 5 exploataţii dintr-un total de 7 exploataţii, în valoare de 42.000 de lei, iar în judeţul Călăraşi au fost plătite despăgubiri pentru 10 exploataţii dintr-un total de 194 de exploataţii, în valoare de 105.000 de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

ANSVSA mai spune că evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă şi se aplică măsuri, iar "acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii".

Potrivit ANSVSA, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai precizează ANSVSA.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Pesta lovește una dintre cele mai valoroase rase de porci din România. 300 de animale sacrificate
Pesta lovește una dintre cele mai valoroase rase de porci din România. 300 de animale sacrificate

De când a început criza pestei porcine africane, la Brăila se practică pescuitul porcilor din Dunăre. Aproape zilnic pompierii sunt chemaţi de pescari sau de trecători să tragă la mal cadavrele de porci pe care le văd plutind pe fluviu.

Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat în județul Giurgiu
Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat în județul Giurgiu

Subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a declarat luni că în localitatea Brăniştari, unde a fost descoperit primul şi singurul focar de pestă porcină africană din judeţ, a fost confirmat un nou caz de boală.

Cocina în care sunt crescuţi 14 porci la 4 km de centrul Capitalei. Vecinii sunt terorizați
Cocina în care sunt crescuţi 14 porci la 4 km de centrul Capitalei. Vecinii sunt terorizați

Bucureştiul este capitala europeană la graniţele căreia a ajuns pesta africană dar în care un bărbat creşte nestingherit 14 porci, deşi este ilegal.

Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine

Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în România, unde deja au fost ucise peste 300.000 de animale.

Recomandări
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap
Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară.

Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.