Pesta lovește una dintre cele mai valoroase rase de porci din România. 300 de animale sacrificate


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 25 Septembrie 2018 16:38
Categorie: Stiri actuale

De când a început criza pestei porcine africane, la Brăila se practică pescuitul porcilor din Dunăre. Aproape zilnic pompierii sunt chemaţi de pescari sau de trecători să tragă la mal cadavrele de porci pe care le văd plutind pe fluviu.

Cel mai probabil, animalele au fost ascunse de proprietari când autorităţile au venit să eutanasieze porcii din zonele de focar şi au murit ulterior. Între timp, tot în judeţul Brăila, au fost sacrificate şi toate exemplarele din cea mai mare fermă de Mangalița din România.

Peste 210 mii de exemplare au fost sacrificate până acum numai în judeţul Brăila, unde sunt mai bine de 60 de focare. Sunt sate întregi care au rămas fără porci, dar şi ferme.

Recent, şi cea mai mare crescătorie de Mangaliţa din ţară noastră a fost afectată de pesta porcină africană şi toţi cei 300 de porci au fost omorâţi.

Vorbim despre o rasă renumită pentru faptul că animalele cresc foarte mari, au mai multă grăsime, dar conţinutul de colesterol este foarte scăzut. În acelaşi timp, ca să scape de porcii care le mor în gospodării din cauza virusului, se pare că oamenii au început să îi arunce în Dunăre.

Cazurile s-au înmulţit în ultimele săptămâni, iar autorităţile atrag atenţia că aceste practici pot fi sancționate cu dosare penale pentru răspândirea de boli.

Un porc mort, plutind pe Dunăre, a fost observat luni dimineaţă, în dreptul oraşului Brăila de câţiva pescari, care au sunat la 112. Un echipaj ISU a reuşit să recupereze animalul şi, pentru a-l ridica, au venit medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară.

Pescar: "Noi am mai văzut. Tot în zona asta. Am văzut unul, dar a văzut şi nea Nicu."

Femeie: "Nu-i singurul. Şi organe au fost aici, în pădure, şi pe Dunăre am văzut. Stomac de porc, mațe!"

Nu e greu de bănuit că porcul provine dintr-o gospodărie din localităţile unde au fost făcute deja sacrificări din cauza apariţiei focarelor de pestă porcină africană.

Doctor Marian Lepădatu, DSV Brăila: "S-a făcut inclusiv pe localităţile riverane Dunării. Probabilitatea de a fi atât din Insulă, cât şi de pe Dunăre, localităţile riverane, e foarte mare.”

Boala a afectat aproape tot judeţul Brăila. Recent a fost identificat un focar şi în cea mai mare fermă de Mangaliţa din ţara noastră, în comuna Siliștea. Proprietarii susţin că au luat toate măsurile posibile şi nu îşi pot explica în ce fel a pătruns virusul pestei şi în crescătoria lor.

Asociat al firmei: "Porcii au fost închişi în hală. Numai îngrijitorul avea acces la ei, se deratiza de câte ori intra în hala respectivă. Nu ne explicăm de unde şi până unde ne-a pocnit şi pe noi focarul. Porcii au fost importaţi din Ungaria, cu absolut toate documentele posibile, pedigree, rasa pură, să îi spun aşa."

Procentul de acizi grași nesaturaţi din carnea de Mangaliţa ajunge la 70%, la fel ca la somon sau la uleiul de măsline. În ferma din judeţul Brăila erau crescuţi aproape 300 de porci, exemplare mari, de mai bine de 200 de kilograme, şi toţi au fost eutanasiaţi.

Marius Marin, contabilul fermei: "Preţul pe acest porc este mult mai mare, deci estimez o pagubă undeva la 6, 7 miliarde, faţă de cât dă acum Guvernul şi cât am fi vândut noi aceşti porci."

Proprietarii au început afacerea în urmă cu 4 ani şi voiau să ajungă la 5-600 de exemplare. Aşa că au vândut foarte rar carne de mangaliţa, doar câtorva restaurante de lux din Tulcea şi Bucureşti.

Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "Avea porci Mangaliţa cu origine. Adică atât scroafele, cât şi vierii aveau documente de origine, erau aduse din Ungaria. Aici discutăm de un material genetic. Probabil că preţul va fi mai mare faţă de celelalte."

Conform reprezentanţilor Guvernului, statul va plăti între 8 şi 12 lei pe kilogram pentru fiecare exemplar sacrificat. În cazul porcilor din rasa Mangaliţa, însă, care pot ajunge şi la 80 de dolari kilogramul pe pieţele din Statele Unite ale Americii sau China, despăgubirile nu acoperă decât aproximativ o treime din investiţie.

Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
VIDEO PROTVPLUS.RO
bonuri fiscale
Loteria bonurilor fiscale, 19 mai 2019. Care sunt bonurile câștigătoare pe luna aprilie
Copil de 12 ani vândut ca sclav de către tatăl său. Băiatul a fost părăsit de mamă
Constructorii, supravegheați de încă o instituție. Dezvoltatorii critică proiectul
Protest după o nouă retrocedare controversată în sectorul 3. ”Vrem parcuri, nu betoane”
Românii își vor putea lua sau schimba buletinul inclusiv pe 25 sau 26 mai
Biserică ridicată în timp record pentru ca romii din Blaj să-l poată întâlni pe Papă
Legea care transformă polițiștii în „bibelouri”. Cine a susținut actul normativ
Polițiștii îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care îi transformă în ”bibelouri”
Codul portocaliu de ploi a făcut prăpăd. O femeie este de negăsit de 24 de ore
LOTO 6/49, 19 mai 2019. Numerele extrase duminică
Dialogul dintre o campioană mondială la gimnastică şi ministrul Sportului. "Nu vă respect"
Şofer de 63 de ani, reţinut de poliţie când parca în faţa unui bar. Cu ce se ocupa de fapt
Răspunsul MAI pentru un şofer amendat fiindcă a claxonat o tânără care îi plăcea