Pesta lovește una dintre cele mai valoroase rase de porci din România. 300 de animale sacrificate
De când a început criza pestei porcine africane, la Brăila se practică pescuitul porcilor din Dunăre. Aproape zilnic pompierii sunt chemaţi de pescari sau de trecători să tragă la mal cadavrele de porci pe care le văd plutind pe fluviu.
Cel mai probabil, animalele au fost ascunse de proprietari când autorităţile au venit să eutanasieze porcii din zonele de focar şi au murit ulterior. Între timp, tot în judeţul Brăila, au fost sacrificate şi toate exemplarele din cea mai mare fermă de Mangalița din România.
Peste 210 mii de exemplare au fost sacrificate până acum numai în judeţul Brăila, unde sunt mai bine de 60 de focare. Sunt sate întregi care au rămas fără porci, dar şi ferme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Recent, şi cea mai mare crescătorie de Mangaliţa din ţară noastră a fost afectată de pesta porcină africană şi toţi cei 300 de porci au fost omorâţi.
Vorbim despre o rasă renumită pentru faptul că animalele cresc foarte mari, au mai multă grăsime, dar conţinutul de colesterol este foarte scăzut. În acelaşi timp, ca să scape de porcii care le mor în gospodării din cauza virusului, se pare că oamenii au început să îi arunce în Dunăre.
Cazurile s-au înmulţit în ultimele săptămâni, iar autorităţile atrag atenţia că aceste practici pot fi sancționate cu dosare penale pentru răspândirea de boli.
Un porc mort, plutind pe Dunăre, a fost observat luni dimineaţă, în dreptul oraşului Brăila de câţiva pescari, care au sunat la 112. Un echipaj ISU a reuşit să recupereze animalul şi, pentru a-l ridica, au venit medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară.
Pescar: "Noi am mai văzut. Tot în zona asta. Am văzut unul, dar a văzut şi nea Nicu."
Femeie: "Nu-i singurul. Şi organe au fost aici, în pădure, şi pe Dunăre am văzut. Stomac de porc, mațe!"
Nu e greu de bănuit că porcul provine dintr-o gospodărie din localităţile unde au fost făcute deja sacrificări din cauza apariţiei focarelor de pestă porcină africană.
Doctor Marian Lepădatu, DSV Brăila: "S-a făcut inclusiv pe localităţile riverane Dunării. Probabilitatea de a fi atât din Insulă, cât şi de pe Dunăre, localităţile riverane, e foarte mare.”
Boala a afectat aproape tot judeţul Brăila. Recent a fost identificat un focar şi în cea mai mare fermă de Mangaliţa din ţara noastră, în comuna Siliștea. Proprietarii susţin că au luat toate măsurile posibile şi nu îşi pot explica în ce fel a pătruns virusul pestei şi în crescătoria lor.
Asociat al firmei: "Porcii au fost închişi în hală. Numai îngrijitorul avea acces la ei, se deratiza de câte ori intra în hala respectivă. Nu ne explicăm de unde şi până unde ne-a pocnit şi pe noi focarul. Porcii au fost importaţi din Ungaria, cu absolut toate documentele posibile, pedigree, rasa pură, să îi spun aşa."
Procentul de acizi grași nesaturaţi din carnea de Mangaliţa ajunge la 70%, la fel ca la somon sau la uleiul de măsline. În ferma din judeţul Brăila erau crescuţi aproape 300 de porci, exemplare mari, de mai bine de 200 de kilograme, şi toţi au fost eutanasiaţi.
Marius Marin, contabilul fermei: "Preţul pe acest porc este mult mai mare, deci estimez o pagubă undeva la 6, 7 miliarde, faţă de cât dă acum Guvernul şi cât am fi vândut noi aceşti porci."
Proprietarii au început afacerea în urmă cu 4 ani şi voiau să ajungă la 5-600 de exemplare. Aşa că au vândut foarte rar carne de mangaliţa, doar câtorva restaurante de lux din Tulcea şi Bucureşti.
Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "Avea porci Mangaliţa cu origine. Adică atât scroafele, cât şi vierii aveau documente de origine, erau aduse din Ungaria. Aici discutăm de un material genetic. Probabil că preţul va fi mai mare faţă de celelalte."
Conform reprezentanţilor Guvernului, statul va plăti între 8 şi 12 lei pe kilogram pentru fiecare exemplar sacrificat. În cazul porcilor din rasa Mangaliţa, însă, care pot ajunge şi la 80 de dolari kilogramul pe pieţele din Statele Unite ale Americii sau China, despăgubirile nu acoperă decât aproximativ o treime din investiţie.