Pesta lovește una dintre cele mai valoroase rase de porci din România. 300 de animale sacrificate

Ultimul update: Marti 25 Septembrie 2018 18:10
Data publicarii: Marti 25 Septembrie 2018 16:38
Categorie: Actualitate

De când a început criza pestei porcine africane, la Brăila se practică pescuitul porcilor din Dunăre. Aproape zilnic pompierii sunt chemaţi de pescari sau de trecători să tragă la mal cadavrele de porci pe care le văd plutind pe fluviu.

Cel mai probabil, animalele au fost ascunse de proprietari când autorităţile au venit să eutanasieze porcii din zonele de focar şi au murit ulterior. Între timp, tot în judeţul Brăila, au fost sacrificate şi toate exemplarele din cea mai mare fermă de Mangalița din România.

Peste 210 mii de exemplare au fost sacrificate până acum numai în judeţul Brăila, unde sunt mai bine de 60 de focare. Sunt sate întregi care au rămas fără porci, dar şi ferme.

Recent, şi cea mai mare crescătorie de Mangaliţa din ţară noastră a fost afectată de pesta porcină africană şi toţi cei 300 de porci au fost omorâţi.

Vorbim despre o rasă renumită pentru faptul că animalele cresc foarte mari, au mai multă grăsime, dar conţinutul de colesterol este foarte scăzut. În acelaşi timp, ca să scape de porcii care le mor în gospodării din cauza virusului, se pare că oamenii au început să îi arunce în Dunăre.

Cazurile s-au înmulţit în ultimele săptămâni, iar autorităţile atrag atenţia că aceste practici pot fi sancționate cu dosare penale pentru răspândirea de boli.

Un porc mort, plutind pe Dunăre, a fost observat luni dimineaţă, în dreptul oraşului Brăila de câţiva pescari, care au sunat la 112. Un echipaj ISU a reuşit să recupereze animalul şi, pentru a-l ridica, au venit medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară.

Pescar: "Noi am mai văzut. Tot în zona asta. Am văzut unul, dar a văzut şi nea Nicu."

Femeie: "Nu-i singurul. Şi organe au fost aici, în pădure, şi pe Dunăre am văzut. Stomac de porc, mațe!"

Nu e greu de bănuit că porcul provine dintr-o gospodărie din localităţile unde au fost făcute deja sacrificări din cauza apariţiei focarelor de pestă porcină africană.

Doctor Marian Lepădatu, DSV Brăila: "S-a făcut inclusiv pe localităţile riverane Dunării. Probabilitatea de a fi atât din Insulă, cât şi de pe Dunăre, localităţile riverane, e foarte mare.”

Boala a afectat aproape tot judeţul Brăila. Recent a fost identificat un focar şi în cea mai mare fermă de Mangaliţa din ţara noastră, în comuna Siliștea. Proprietarii susţin că au luat toate măsurile posibile şi nu îşi pot explica în ce fel a pătruns virusul pestei şi în crescătoria lor.

Asociat al firmei: "Porcii au fost închişi în hală. Numai îngrijitorul avea acces la ei, se deratiza de câte ori intra în hala respectivă. Nu ne explicăm de unde şi până unde ne-a pocnit şi pe noi focarul. Porcii au fost importaţi din Ungaria, cu absolut toate documentele posibile, pedigree, rasa pură, să îi spun aşa."

Procentul de acizi grași nesaturaţi din carnea de Mangaliţa ajunge la 70%, la fel ca la somon sau la uleiul de măsline. În ferma din judeţul Brăila erau crescuţi aproape 300 de porci, exemplare mari, de mai bine de 200 de kilograme, şi toţi au fost eutanasiaţi.

Marius Marin, contabilul fermei: "Preţul pe acest porc este mult mai mare, deci estimez o pagubă undeva la 6, 7 miliarde, faţă de cât dă acum Guvernul şi cât am fi vândut noi aceşti porci."

Proprietarii au început afacerea în urmă cu 4 ani şi voiau să ajungă la 5-600 de exemplare. Aşa că au vândut foarte rar carne de mangaliţa, doar câtorva restaurante de lux din Tulcea şi Bucureşti.

Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "Avea porci Mangaliţa cu origine. Adică atât scroafele, cât şi vierii aveau documente de origine, erau aduse din Ungaria. Aici discutăm de un material genetic. Probabil că preţul va fi mai mare faţă de celelalte."

Conform reprezentanţilor Guvernului, statul va plăti între 8 şi 12 lei pe kilogram pentru fiecare exemplar sacrificat. În cazul porcilor din rasa Mangaliţa, însă, care pot ajunge şi la 80 de dolari kilogramul pe pieţele din Statele Unite ale Americii sau China, despăgubirile nu acoperă decât aproximativ o treime din investiţie.

Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
VIDEO PROTVPLUS.RO
ilie balaci
Scene tulburătoare. Lui Aurel Beldeanu, fost coleg cu Ilie Balaci, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Filmul zilei în care Ilie Balaci a murit. Ce i-ar fi cerut mamei înainte de a i se face rău
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
roman declarat mort
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals
Învăţătorul acuzat că ar fi strâns de gât un elev a anunţat că îşi dă demisia. Părinţii au făcut plângere
Tânăr aflat sub medicamentație, dispărut de acasă. Mesajul disperat al mamei
Șicanare în trafic, în Caransebeş. Scenele șocante surprinse de un alt șofer prezent