Uite indemnizatia, nu e indemnizatia. Cum se schimba concediul maternal
UPDATE: Autoritatile statului se joaca cu nervii romancelor care contribuie sau au contribuit deja la cresterea natalitatii.
Chit ca in urma cu trei zile ministrul muncii spunea ca cele care au nascut deja pot sta linistite acasa 2 ani, acum s-a razgandit!
Daca vor fi sau nu afectate inclusiv mamele in plata, depinde de forma pe care o ia proiectul. Daca va fi o ordonanta de urgenta, atunci modificarile se vor aplica doar mamelor care nasc dupa intrarea vigoare a actului.
Daca va fi o lege care trece prin Parlament si modifica actuala lege a indemnizatiilor, atunci inclusiv mamele care sunt acum in concediu de crestere vor fi chemate la munca.
Indiferent de forma, vor fi insa afectate mamicile care sunt in concediu de crestere si au ramas insarcinate sau intentioneaza sa ramana cu al doilea copil. Pentru el, statul va da o indemnizatie de doar 600 de lei.
Ca sa aiba grija de Ilinca, Roxana este in concediu de crestere de un an si doua luni. Intre timp, a ramas insarcinata cu a doua fetita, care ar trebui sa vina pe lume in ianuarie. Dupa noua lege, statul ii va da mamei pentru urmatorul prunc o indemnizatie de 600 de lei, in loc sa-i calculeze tot 85% din venit.
Tot 600 de lei vor primi si femeile care cu un an inainte sa ramana gravide au obtinut un venit neimpozabil. Adica au fost in somaj, in concediu medical, au incasat pensie de invaliditate, au fost trimise in somaj tehnic sau au muncit intr-o alta tara din Uniune.
Mai mult, ministrul ne trasmite ca mamele ar putea sa beneficize de indemnizatie doar daca platesc contributii lunare la fel ca pentru pensie, somaj sau sanatate.
Pana una-alta sigur este doar ca romancele vor fi incurajate sa se intoarca la munca, dupa ce bebelusul a implinit sase luni. Cele care fac asta vor lua lunar 500 de lei pana cand copilul face doi ani.
Citeste mai multe despre acest subiect pe www.incont.ro.