UE ne presează să găsim soluții pentru cuplurile de același sex. Ce fac în timpul acesta autoritățile române
În ciuda avertismentelor primite de la Uniunea Europeană, țara noastră nu face niciun pas pentru a găsi o soluție pentru cuplurile de același sex.
Deputații sunt la un pas de a respinge un alt proiect de lege privind parteneriatul civil. Acesta ar fi putut reglementa uniunile consensuale, chiar și între o femeie și un bărbat, care nu vor să se căsătorească.
În timp ce premierul Florin Cițu pasează problema la Parlament, actorii politici vorbesc despre imposibilitatea de a găsi un consens, inclusiv cu Biserica.
7 inițiative legislative au fost depuse în Parlament, ani la rând, în încercări repetate de a reglementa o formă de uniune consensuală între persoane, indiferent de orientarea sexuală. Marți, o alta a venit cu aceeași propunere de respingere, iar parlamentarii nu dau semne că s-ar grăbi cu o decizie.
Robert Sighiartău, deputat PNL: "Persoanele de alte orientări sunt respectate, dar în același timp trebuie să păstrăm un echilibru. Fiecare este liber să trăiască acolo, între 4 pereți, așa cum dorește, dar la nivel de model și de legislație, trebuie să oferim noilor generații un model sănătos".
De altfel, și premierul Florin Cîțu s-a delimitat de subiect și a păsat problema colegilor din Legislativ.
Aici, părerile sunt împărțite. Cei mai mulți aleși vorbesc despre valorile tradiționale ale țării noastre, spunând că românii nu ar fi pregătiți pentru o recunoaștere a relațiilor LGBT. Numai că problema e dincolo de minoritatile sexuale. Nici cuplurile formate dintre o femeie și un bărbat, care nu vor să se căsătorească, nu beneficiază de drepturi civile că oricare alt cuplu căsătorit.
Iulian Bulai, deputat USR: "40% dintre copiii din România se nasc în afară căsătoriilor și părinții nu beneficiază de drepturile necesare pentru a da șanse egale copiilor care să nasc în afară căsătoriei".
Daniel Suciu, deputat PSD: "Societatea românească nu e pregătită să facă un asemenea pas. Sunt persoane care trăiesc în concubinaj , în afara căsătoriei, care trebuie protejate pe viitor".
La nivel european, suntem printre ultimele țări care nu au reglementat nicio formă de parteneriat civil în ce privește minoritățile sexuale. Ar fi trebuit deja lămurita situaţia după ce atât Curtea Europeană de Justiţie, cât şi Curtea Constituţională au decis că trebuie reglementate drepturile civile pentru astfel de cupluri.
Săptămâna trecută, și Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care propune sancțiuni împotriva țărilor care nu respectă drepturile comunității LGBT.