UDMR vrea sa mute cununia civila in Biserica. "Sa nu se plimbe, juramantul in fata lui Dumnezeu sa fie un act juridic"
Cununia civila s-ar putea muta de la primarie in biserica, la propunerea unor parlamentari UDMR, care au depus un proiect la Senat.
Ofiterii de stare civila declara insa ca propunerea incalca prevederile codului civil, este incompleta si imposibil de pus in aplicare, pentru că preotul nu poate sa le preia sarcinile.
In prezent, mirii merg mai intai la starea civila sau la primarie pentru cununia civila. Dupa ce spun DA, primesc un certificat de casatorie semnat de ofiterul starii civile si sunt trecuti intr-un registru ca sot si sotie. Apoi, la biserica se oficiaza cununia religioasa.
Initiatorii proiectului spun ca vor sa vina in sprijinul mirilor si in loc de 2 ceremonii sa aiba loc doar una. Bineinteles pentru cei care vor dori acest lucru.
''Sa nu se mai plimbe, sa aiba o sansa ca documentul si juramantul pe care l-au depus in fata preotului si in fata lui Dumnezeu sa fie un act juridic. Sa existe posibilitatea ca cununia religioasa oficiata sa fie si cununie civila'', a spus Antal Istvan.
Acest proiect legislativ ar urma sa modifice legea 119 cu privire la actele de stare civila. Astfel, atributiile ofiterilor de stare civila ar urma sa fie preluate si de preotul sau reprezentantii cultelor recunoscute de lege. In prezent, pot emite certificate de casatorie doar primarii, sefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, comandantii de nave si aeronave, dar si ofiterii de stare civila desemnati prin ordin al ministrului Apararii Nationale sau, dupa caz, al ministrului Administratiei si Internelor.
Daca propunerea va trece, atunci cununia civila s-ar putea desfasura in fata altarului, iar cel care o va oficia ar putea fi chiar preotul. In initiativa legislativa se spune clar ca este obligatoriu sa aiba loc inainte de cununia religioasa, asa cum se intampla si in prezent.
Chiar daca ceremonia civila se va realiza in biserica, preotul nu va putea trece actul in registrul starii civile.
In termen de 3 zile sotii trebuie sa se intoarca la primarie sa semneze actele impreuna cu martorii si sa si depuna dosarul, fiindca doar asa casatoria devine legala.
Reprezentantii Patriarhiei Romane nu comenteaza proiectul si spun ca nu au fost consultati cu privire la aceasta initiativa legislativa. Mai mult, conducerea BOR este de parere ca acest proiect ar trebui dezbatut in Consiliul Consultativ al Cultelor, pentru ca vizeaza toate cele 18 culte recunoscute oficial in Romania.