UDMR ar fi obţinut de la PSD pragul de 10% pentru folosirea limbii minorităţilor. Romani, limbă administrativă în Capitală

femei rome în Bucureşti
AFP

Negocierile din parlament între UDMR şi PSD ar fi uşurat traseul legii care ar oficializa folosirea limbii maghiare în localităţile unde mai puţin de 20% din cetăţeni se declară etnici maghiari.

Propunerea legislativă 10/2017 (vezi aici textul) a fost iniţiată în mai anul acesta de 30 de senatori şi deputaţi UDMR şi ar putea fi adoptată tacit dacă nu primeşte un vot nefavorabil în plen.Trimisă la Cameră, propunerea ar avea susţinerea ascunsă a PSD, acuză acum opoziţia.

Mai precis, este vorba de modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale (Legea 215/2001), astfel ca pragul de la care autorităţile locale trebuie să asigure folosirea limbii materne a unei minorităţi să scadă de la 20% din locuitori aparţinând respectivei minorităţi, cum este la ora actuală, la 10%.

În plus, autorităţile ar urma să aibă această obligaţie şi acolo unde „există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”. Ceea ce, potrivit modificărilor propuse de UDMR, înseamnă 10.000 de cetăţeni din minoritatea respectivă unitățile administrativ cu peste 100.000 de locuitori, 2.000 la cele între 50.000 şi 100.000 şi 300 de de cetățeni n unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este sub 10.000.

Concret, dacă legea va fi adoptată, în Capitală, unde la ultimul recensământ (2011 - potrivit proiectului UDMR, acesta va fio baza de calcul) s-au declarat 23.973 de persoane de etnie romă, limba romani va putea fi folosită oficial în toate instituţiile publice – nu însă şi maghiara, dat fiind că mai puţin de 3.500 de bucureşteni se declară etnici maghiari. Aceeaşi situaţi s-ar înregistra, de exemplu, în Târgovişte, Giurgiu sau Târgu Jiu, oraşe sub 100.000 de locuitori unde la recensământ mai mult de 2.000 de cetăţeni s-au declarat romi – deci limba romani ar trebui să fie folosită de autorităţile din Târgovişte, Giurgiu şi Târgiu Jiu alături de română. Orice formular sau document administrativ ar trebui deci tradus şi îm limba minorităţii respective, dacă legea este adoptată, ceea ce va însemna că autorităţile locale vor fi nevoite să angajeze vorbitori ai acestei limbi.

Citește și
Kelemen Hunor
UDMR anunta ca va vota Guvernul Tudose fara nicio pretentie. Kelemen Hunor: "Ce dracu' sa cerem?"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De asemenea, o altă modificare propusă de UDMR este ca autorităţile locale să poată „adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.

Până acum, PSD s-a opus acestor modificări, dar Liviu Dragnea a admis, cu prilejul negocierii voturilor pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, că există negocieri pe subiectul proporţiei de populaţie într-o comunitate începând de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie.

Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din ţară”, declara atunci Dragnea; neoficial, se spunea încă că social-democraţii ar fi fost de acord cu un prag de 15%. În plus, Uniunea a votat ulterior pentru cabinetul Tudose, deşi a exprimat unele rezerve.

În clipa de faţă, proiectul UDMR poate fi adoptat tacit dacă nu e respins la votul în plen până pe 16 octombrie. Şi asta pentru că s-a aprobat procedura de urgenţă solicitată de iniţiatorii săi iar Comisia de Muncă şi Protecţie Socială a Camerei a dat aviz favorabil pe 12 septembrie, cu majoritate de 4 voturi. Comisia este controlată de PSD 13 dintre cei 21 de membri ai săi fiind social-democraţi, în frunte cu preşedintele Adrian Solomon.

Oficial, ultima întâlnire între liderii PSD şi UDMR ar fi avut loc pe 7 septembrie. "Am discutat, mi-a spus despre discuţiile pe care le-au avut în UDMR în vară, înainte de sesiune - au decis unanim să continue colaborarea cu coaliţia majoritară", a spus Dragnea despre discuţia cu Kelemen Hunor.

Vicepreşedintele PNL Florin Roman acuză acum un „blat” între UDMR şi PSD pe tema modificării legii administraţiei locale. Liberalul ameninţă că va intra în greva foamei începând de luni „ca formă de protest extrem împotriva vânzării la bucată a țării”.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Președintele UDMR: Românii se tem că vrem să le luăm Ardealul, maghiarii se tem că românii vor să le ia identitatea
Președintele UDMR: Românii se tem că vrem să le luăm Ardealul, maghiarii se tem că românii vor să le ia identitatea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului clujean de limba maghiară Szabadság că UDMR şi maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului.

UDMR anunta ca va vota Guvernul Tudose fara nicio pretentie. Kelemen Hunor:
UDMR anunta ca va vota Guvernul Tudose fara nicio pretentie. Kelemen Hunor: "Ce dracu' sa cerem?"

Presedintele UDMR, Klemen Hunor, a anuntat miercuri ca parlamentarii formatiunii pe care o conduce vor vota joi pentru investirea Guvernului Tudose.

Cristian Tudor Popescu: Dragnea si Tariceanu
Cristian Tudor Popescu: Dragnea si Tariceanu "au vandut Romania ungurilor de colea". Sa ne amintim ce inseamna 15 martie 1848

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Stirile ProTV criza politica in care se afla Romania de cateva zile, provocata de incercarea Partidului Social Democrat de a-si schimba propriul Guvern.

Prefectura Mures a cerut demontarea, in trei zile, a placutelor bilingve. Reactia UDMR
Prefectura Mures a cerut demontarea, in trei zile, a placutelor bilingve. Reactia UDMR

Prefectura Mures a cerut Primariei Targu Mures sa demonteze, in trei zile, placutele bilingve cu denumirile strazilor din oras, in timp ce UDMR considera ca prefectul ”a comis o ilegalitate, un abuz in serviciu” si nu are ”vreun temei juridic relevant”.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.