Turismul viticol, magnet pentru straini. Reportaj de pe taramul vinurilor romanesti de pret
A fost un an minunat pentru toti cei care trudesc pamantul, iar unii dintre ei abia asteapta sa deguste un paharel de vin facut din boabe carnoase, ce s-au rasfatat la soare.
Sunt atat de multi ciorchini, incat stau sa se rupa in vie. Asa ca expertii abia asteapta sa noteze licorile din productia lui 2011. Chiar daca nu sunteti somelieri, avem un pont. Este tot mai prezent si in Romania turismul viticol. Puteti sa porniti in excursie la conace de vis situate chiar in inima podgoriilor.
Cum arata ca un "chateau" de pe dealurile inverzite din Bordeaux, crama Azuga de pe Valea Prahovei strange anual mii de oaspeti romani sau straini. Aici se gasesc pivnite stravechi in care se produce vin spumant dupa metoda traditionala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turistii se pot odihni dupa un drum lung in cele 16 camere cu mobilier vechi si au parte de mese bogate, degustari de licori, dar si un tur al cramelor. O zi de cazare costa 200 de lei de persoana.
Circuitul nostru continua in Oltenia. O podgorie tanara de la Segarcea s-a transformat in doar 4 ani intr-un veritabil domeniu de 35 de hectare. Afacerea este condusa de un fost ministru, Valeriu Stoica.
"Productia este de 5 tone la hectar, aici avem soiuri albe. Domnului Valeriu Stoica ii plac toate vinurile de aici, dar in special cele rosii", a recunoscut inginerul viticol Gheorghe Lisandru.
La 5 kilometri distanta, gasim domeniul Stirbey din Dragasani, ceva mai mare. Mostenitorii printului, proprietarii de azi, au reinviat afacerea in urma cu 15 ani.
"Pentru noi, specific este soiul Cramposie, care s-a plantat inca de pe vremea dacilor si este numai la noi", a explicat inginerul Dumitru Nedelut
In schimb, in podisul Transilvaniei, producatorii pot alege din aproape 100 de soiuri.
"Tendinta internationala este de a se trece catre vinurile rosii, ele iau din ce in ce mai multa amploare si in Romania", a precizat Alina Oana Antohe, degustator.
Toate sunt "lucrate" in butoaie de stejar american, iar cele mai apreciate au fost cele cu un buchet delicat de vanilie si lemn ars.