Le mancam fasolea etiopienilor. Cum au ajuns boabele romanesti sa dispara din piete
Candva nelipsite de pe mesele noastre, boabele de fasole romaneasca aproape c-au disparut din piete. Tarabele sunt ocupate de un concurent puternic: fasolea din China sau Etiopia, mai ieftina decat cea autohtona.
Taranii n-o mai cultiva pentru ca nu le aduce profit. Doar gospodinele suspina dupa fasolea romaneasca, mai gustoasa, dar sunt nevoite sa cumpere ce gasesc.
In pietele din Iasi, pe tarabe domneste fasolea din Etiopia sau China, intre 3 si 5 lei kilogramul. Gospodinele ar cumpara boabe romanesti, dar nu le mai gasesc, asa ca de voie iau boabele cultivate de straini.
Si la Timisoara a disparut fasolea romaneasca. Pietele sunt pline cu boabe din China, Egipt sau Republica Moldova.
La Arad, in schimb, fasolea frumos ambalata asteapta cumparatori. 100% romaneasca, sustin negustorii. O fi ea mai gustoasa, dar nu-i rentabila, spun taranii care nu mai vor sa cultive fasole de-a noastra. Ar trebui s-o vanda cu cel putin 8 lei kilogramul ca sa faca profit, in conditiile in care cea din import ajunge la jumatate.
Iar cifrele spun totul. In unele zone din tara cultura de fasole a scazut si de zece ori.