Le mancam fasolea etiopienilor. Cum au ajuns boabele romanesti sa dispara din piete
Candva nelipsite de pe mesele noastre, boabele de fasole romaneasca aproape c-au disparut din piete. Tarabele sunt ocupate de un concurent puternic: fasolea din China sau Etiopia, mai ieftina decat cea autohtona.
Taranii n-o mai cultiva pentru ca nu le aduce profit. Doar gospodinele suspina dupa fasolea romaneasca, mai gustoasa, dar sunt nevoite sa cumpere ce gasesc.
In pietele din Iasi, pe tarabe domneste fasolea din Etiopia sau China, intre 3 si 5 lei kilogramul. Gospodinele ar cumpara boabe romanesti, dar nu le mai gasesc, asa ca de voie iau boabele cultivate de straini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si la Timisoara a disparut fasolea romaneasca. Pietele sunt pline cu boabe din China, Egipt sau Republica Moldova.
La Arad, in schimb, fasolea frumos ambalata asteapta cumparatori. 100% romaneasca, sustin negustorii. O fi ea mai gustoasa, dar nu-i rentabila, spun taranii care nu mai vor sa cultive fasole de-a noastra. Ar trebui s-o vanda cu cel putin 8 lei kilogramul ca sa faca profit, in conditiile in care cea din import ajunge la jumatate.
Iar cifrele spun totul. In unele zone din tara cultura de fasole a scazut si de zece ori.