Trei sferturi dintre achizitiile facute de managerii de spitale, ilegale

14-12-2010 00:00


Sanctiunile, de sute de mii de euro, vor fi platite din buget si au fost date de responsabilii care au descoperit neregulile. Cea mai mare amenda a luat Spitalul Municipal din Toplita, pentru ca a favorizat anumiti furnizori de medicamente.

 

Este revoltator ca tot unitatea sanitara da banii, si nu persoana care si-a pus semnatura pe contract, spun pacientii nevoiti sa-si cumpere singuri medicamente, spirt sau pansamente.

Controlul Autoritatii Nationale privind achizitiile publice a vizat si Spitalul de urgenta din Vaslui, prezentat in cadrul Campaniei Stirilor Pro Tv "Romania, sa fii sanatoasa". Amenda: 70.000 de RONI.

Tot scandalul a pornit de la firma care transporta deseurile medicale cu tarife de trei ori mai mari decat in alte unitati.

Cazul este anchetat de DNA. Procurorii au descoperit ca din 2007 spitalul are contract cu firma fostei sotii a sefului serviciului administrativ.

"Nu am participat la comisia de licitatie, nu am nicio treaba cu aceste contracte. Doamna este o doamna noi am fost casatoriti dar acum suntem divortati", spune Viorel Cristea, fostul sef administrativ.

Institutul de Gastroenterologie din Iasi a luat si el amenda, de 35.000 de roni, pentru externalizarea laboratorului si pentru achizitia de medicamente.

"Este discutabila vina. este proasta organizare a sistemului sanitar si a sistemului contabilicesc", spune Anca Trifan, managerul Institutului de Gastroenterologie din Iasi.

Tot in Iasi, la spitalul Sfantul Spiridon, amenda a urcat la 35.000 de lei, pentru acte aditionale care umflau contractele.

Majoritatea rapoartelor de control au fost trimise catre Curtea de Conturi si unele catre Politie, Directia de Investigare a Fraudelor care sa verifice modul de cheltuire a banului public. Cu alte cuvinte, cu cat au cumparat spitalele un medicament, o fasa sau un bisturiu. 

VIDEO PROTVPLUS.RO