Pelerinaj impresionant in Harghita: 150.000 de oameni, dar nicio busculada sau macar o voce ridicata

Dată publicare: 17-05-2013 19:04
Dată actualizare: 20-05-2013 00:00


Sarbatoare impresionanta la Sumuleu - Ciuc, in Harghita: peste 150.000 de catolici au participat, intr-o ordine desavarsita, la cel mai mare pelerinaj din Europa Centrala si de Est.

Pentru a respecta traditia, veche de patru secole si jumatate, multi au strabatut pe jos distante mari si s-au recules pe drumul crucii, care aminteste de patimile lui Hristos.

Batrani si copii, unii imbracati in costume populare si purtand steaguri secuiesti, s-au rugat in fata bisericii franciscane. Printre ei, s-au aflat, pentru prima data la Sumuleu, presedintele Ungariei si vicepremierul tarii vecine.

Cine nu a participat la un asemenea pelerinaj nu poate intelege atmosfera de intensa rugaciune si liniste: desi o mare de oameni acoperea dealurile, ordinea era desavarsita.

Pelerinii isi anuntau venirea cu sunet de clopot si multi erau apoi impartasiti de preotii romano-catolici si de calugarii franciscani.

In multime, am intalnit un batran care vine la Sumuleu Ciuc de peste 30 de ani si prefera, ca si alti credinciosi, sa urce dealul pe jos.

Mii de pelerini s-au rugat Fecioarei Maria, facatoare de minuni, din catedrala franciscana. Mai multi elevi din Miercurea Ciuc au purtat steaguri seculesti, iar unii crestini au venit cu straie populare.

Intr-o deplina armonie, lumea s-a rugat si a cantat, alaturi de preotii care au tinut slujba de Rusalii.

Unii copilasi erau purtati pe umeri, de parintii lor, altii se odihneau la umbra, rapusi de oboseala. Dar impresionant era faptul ca in toata aceasta multime, nu s-au produs busculade si nimeni nu a ridicat glasul.

Traditia respectata de 466 de ani a adunat din nou peste 100.000 de catolici pe dealul din Sumuleu Ciuc. Sunt Rusaliile si cel mai mare pelerinaj din Europa Centrala si de Est are din nou loc aici, in Transilvania.

Pentru prima data, s-au aflat aici presedintele Ungariei, impreuna cu sotia sa, vicepremierul si alti parlamentari maghiari.

Dupa slujba, oamenii s-au asezat la masa, pe iarba, si au impartit crestineste tot ce au adus de acasa ori au cumparat de-acolo: carnati cu varza, turta dulce de Odorhei sau kurtosh colac. Multi s-au odihnit sub umbrele de soare, caci vremea a fost calda, ca de vara.

Singurul incident petrecut la un moment dat a fost o criza de inima a unui pelerin, epuizat de efort. Dar medicii i-au sarit imediat in ajutor.

Multi credinciosi vor pleca sambata seara acasa, dar altii vor merge la Ghimes, in pasul Faget-Bacau, ca sa incheie pelerinajul la biserica de acolo.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO